Hogyan főzzünk saját magunk egyszerűen? II.
Egy étel nem attól lesz egészséges, hogy órákat töltöttünk a konyhában, és nem is attól, hogy speciális üzletekből tudunk csak hozzájutni az alapanyagokhoz. A fontos, hogy megfelelő arányban tartalmazzák az étkezéseink a szükséges tápanyagokat, és jól válasszuk meg a konyhatechnológiát.
Az alapanyagok megválasztásánál az egyik fontos szempont a megfelelő arány a különböző élelmiszercsoportokból, a másik pedig azok megfelelő minősége.
Ha vásárolni megyünk, mindig nézzük meg az élelmiszerek címkéjén az összetevőket, azokat tegyük a kosarunkba, amik a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazzák. Az alacsony feldolgozottságú élelmiszerek választásánál, még érdemes figyelembe venni az élelmiszer eredetét. Például a tojás vásárlásakor a legjobb, ha házitojást veszünk, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor keressünk olyat, ami nem ketreces tartásból származik. A húsok esetében szintén fontos, hogy a feldolgozott állat milyen körülmények között, mennyire egészségesen élt, mennyi lehetősége volt a mozgásra. Ezek a kérdések nem csak a mi egészségünk miatt tartandók szem előtt, hanem állatjóléti szempontból is nagy jelentőségük van.
A gabonafélék vásárlásakor annak érdemes utánanéznünk, hogy a forgalmazó biztosítsa a vegyszermaradványoktól való mentességet, amit bizonyos vizsgálatok elvégzésével tud megtenni. Az Életfa Élelem Kft. szükség esetén kéri a beszállítóktól a növényvédőszer maradványok jelenlétének a vizsgálatát, így tudja biztosítani a fogyasztók számára a biztonságos élelmiszert.
A zöldségek és gyümölcsök esetében a legjobb, ha mindig a szezonálisakat fogyasztjuk, és ezeket is mindig alaposan meg kell tisztítani.
A következő lépés az egészséges életmód irányába a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megválasztása ételeink elkészítésekor. A megfelelő előkészítésre mindig szánjunk időt, ide tartozik a tisztítás, mosás, szükség esetén hámozás.A gabonák és a hüvelyesek esetében a rövidebb főzési idő és a könnyebb emészthetőség érdekében célszerű előáztatást is alkalmazni.
A főzés a legegyszerűbb és az emésztésre legkímélőbb elkészítési mód, de a kevés zsiradékon való párolás is bátran alkalmazható. A sütés esetében viszont kerüljük a bő olajban való sütést, helyette alternatívát jelentenek a forró levegős sütők, vagy a sütőben való sütés, esetleg a serpenyőben minimális zsiradékon való sütés is.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök