Hogyan főzzünk saját magunk egyszerűen?
Az első lépés az egészséges életmód felé, hogy az ételeinket mi magunk készítjük el, hiszen így ismert számunkra az alapanyagok eredete és a feldolgozás folyamata is.
A probléma csak az, hogy ha nagyon törekszünk arra, hogy ez étel egészséges és finom is legyen könnyen már az elején feladjuk. Az interneten számos recept, életmódváltást segítő blog, főzős videó és rengeteg tanács megtalálható, melyekben könnyű elveszni. Azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy az egyszerűbb alapanyagokkal és receptekkel kezdjünk. Ha már beállt egy rutin a heti bevásárlásra és főzésekre, akkor lehet a következő kihívás a bonyolultabb ételek beiktatása.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kidolgozott okostányér jó iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy az étkezéseink milyen arányban tartalmazzák a különböző élelmiszercsoportokat.
Az étkezéseink felét gyümölcsökből és nagyobb részben zöldségekből kellene fedeznünk, részben nyersen. Egy negyed részben kellene gabonákból és gabona alapú élelmiszerekből állnia az étrendünknek, előnyben részesítve a rostdús változatokat. A másik egy negyedrészt adják a fehérjeforrások, az állati eredetű fehérjeforrások például húsok, tejtermékek és tojás mellett helyet kéne kapniuk a növényi eredetű fehérjeforrásoknak is, ide tartoznak a hüvelyesek. Ha betartjuk a megfelelő arányokat, akkor már nagy hibát nem követhetünk el a táplálkozásunkban.
Ha már tudjuk, hogy miből mennyit együnk, a következő lépés, hogy hogyan készítsük el az ételeinket. Ezen nem fog segíteni, ha főzős műsorokat nézünk, legtöbb esetben otthon nagyon nehezen alkalmazható konyhatechnológiákat alkalmaznak, a nehezen beszerezhető alapanyagokról nem is beszélve. Elvileg a főzős műsorok is főzésre buzdítanának, illetve a gasztronómia szépségére hívják fel a figyelmet, ennek ellenére a valóságban inkább azt az érzetet keltik, hogy a főzéshez szakértelemre és tehetségre van szükség. Ha a díjnyertes séfek nyomdokaiba szeretnénk lépni, akkor nagy eséllyel kudarcra lesznek ítélve a próbálkozásaink, ezért érdemes inkább a realitás talaján maradnunk.
Az Életfa Élelem Kft. által forgalmazott gabonákat a főzőtasak segítségével bárki könnyedén megfőzi otthon, így az „Okos tányér” első negyedét már ki is pipálhatjuk. Ha mellé teszünk egy friss salátát egy kevés hüvelyessel, például főtt vöröslencse, akkor már meg is van a komplex étkezés.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök.