Hajdinás saláta ribizliöntettel
A hajdina melegítő hatásának köszönhetően kitűnő étel télen, hideg tavaszi vagy őszi napokon. Lehet feltét akár salátán is. A hajdinát a csomagolás útmutatása alapján megfőzöm. (A salátához kb harmadát tesszük majd a kifőtt mennyiségnek.) Negyed sütőtököt megpucolok, (kb 40 dkg), kisebb kockákra vágok, megsózom, átforgatom olívaolajjal és 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt puhára sütöm. Közben megmosom egy fél római saláta leveleit és apróbb falatokra tépkedem. Elkészítem az öntetet: a fagyasztóból előveszek egy marék ribizlit, (nyáridőben a bokorról leszedem ;), és 1 mk só, 1 ek méz, 1 ek citromlé és 3 ek olívaolaj kíséretében összeturmixolom. Ha nagyon sűrű, kevés vízzel higítom. Ha még pikánsabban szeretnénk készíteni, pár szem, mozsárban tört rózsaborssal bolondíthatjuk az öntetet. Amikor minden kész, egy tálban összeforgatom a hozzávalókat.