Hajdinalepény
Hozzávalók:
- 1 tasak hajdina
- 2 tojás
- 2 zsemle
- 10 dkg Graham liszt
- 15 dkg vaj
- só, bors, fokhagyma
A hajdinát tasakjában, folyó víz alatt leöblítjük, forró, sós vízben megfőzzük. Míg fő a mag, 20 percig, a zsemléket tejbe áztatjuk. Amikor kihűlt a tálban szétterített hajdina, a tojásokat és a zsemlét, a borsot és a péppé nyomott fokhagymát hozzáadjuk, majd annyi lisztet, amennyit felvesz a massza, és szobahőmérsékletű vajat csipkedünk bele. Gyümölcstorta formába tesszük, és olajozott tepsibe terítjük, tetejére is kenünk olajat, úgy sütjük meg. Tölthetünk rá sajtkrémet, túrókrémet, padlizsánkrémet, akkor még 5-10 percre vissza kell tenni a sütőbe, hogy rápiruljanak. Melegen, hidegen is kiváló.