|

Életmódváltás mikor máskor, ha nem nyáron?

A nyár az életmódváltás időszaka, hiszen ilyenkor a legkönnyebb egészségesen táplálkozni, aminek több oka is van.

Nyáron a természet bővelkedik friss zöldségekben és gyümölcsökben, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag finomságokat kínálva.

Egyes tanulmányok szerint nyáron kevésbé érezzük az éhséget, mert a test a hűtésre fókuszál, így könnyebb kontrollálni a nassolást és elkerülni a fölösleges kalóriákat.A több napfény pedig serkenti a boldogsághormonok termelődését, ami szintén csökkentheti az édesség utáni vágyat.

A nagy melegben jól esnek a könnyű, hűsítő fogások, például a saláták, a hideg krémlevesek, a zöldségkrémek, melyek nem terhelik meg az emésztőrendszert, ráadásul hidratálnak és teltségérzetet adnak.

A nyári piacokongyümölcsök, zöldségek és fűszernövények hosszú sora várja a vásárlókat, melyek kiváló vitamin-, ásványianyag- és rostforrások. Például a görögdinnye közel 92%-ban vizet tartalmaz, vagyis kiváló szomjoltó, jó ásványianagyagforrás, ráadásul a rosttartalma révén a bélmozgást is segíti. A retek hasonlóképpen magas víztartalmú,emellett C-vitaminban, káliumban gazdag, magas élelmirosttartalma pedig hosszantartó teltségérzetet nyújt. Mivel a friss zöldségek általában alacsony kalóriatartalmúak, bőségesen fogyaszthatjuk őket, a bennük lévő rostok pedig lassítják a vércukor emelkedését, segítve a testsúly kontrollt, valamint segítik az emésztést.

A nagy hőségben különösen jól esnek a hűtött ételek. Készítsünk hideg leveseket, például sárgabarack vagy uborkakrémlevest, ezek gyors és üdítő kezdőfogások.

A változatos zöldségkombinációkból elkészített friss saláta egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul minden alapanyag nyersen kerül a tányérra, így a tápanyagtartartalom is magasabb, mint hőkezelést követően lenne.

Salátáinkat is bátran tehetjük még változatosabbá, szórjunk a vegyes zöldségek közé édes gyümölcsöket, például a görögdinnyét vagy az őszibarackot. Egy egyszerű görögdinnyés-uborkás-mentás saláta például nemcsak frissítő, de nagyon látványos is. Könnyű öntetekkel fokozhatjuk az ízélményt.Egy kevés joghurtos vagy olívaolajos-citromos öntet remekül kiemeli a zöldségek, gyümölcsök ízét, és krémesebbé teszi a salátát.

Érdemes kipróbálni a hagyományos kuszkuszt vagy bulgurt hűtött saláta alapanyagaként sok friss zöldséggel és apróra vágott fűszernövényekkel keverve. Kuszkuszsalátát ízesítsük fokhagymával, citrommal és petrezselyemmel, tehetünk bele grillezett cukkinit, újhagymát vagy koktélparadicsomot is. A kuszkusz remek energiaforrás, friss zöldségekkel jól kombinálható.

A gabonák lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ami hosszabb időre teltségérzetet biztosít. Érdemes például bulgursalátát csinálni idénygyümölcsökkel, az őszibarackos bulgursaláta kiváló példája annak, hogyan lehet nyáron a gyümölcsök édességét a tápláló gabonafélékkel kombinálni.

Az őszibarackos bulgursaláta egy igazán különleges nyári étel az édesszájúak számára, garantáltan laktató és hűsítő is.A párolt bulgurt keverjünk össze nyers szeletelt őszibarackkal, egy kevés feta sajttal és mentalevéllel.

Hasonlóképpen jól kombinálhatók a zöldségsaláták hüvelyessel, például zöldbabbal, zöldborsóval, csicseriborsóval vagy akár olajos magvakkal is. Így a saláta egyaránt lesz gazdag a fehérjében, élelmi rostokban, valamint értékes zsírsavakban is.

Desszertként válasszunk gyümölcsös turmixot vagy natúr joghurtot friss gyümölcsökkel, melyek le is fagyaszthatók, így kifejezetten hűsítő hatásúak, a jégkrémek helyett jó alternatívák lehetnek.

Ha a vacsorát egy kis hajdina kíséri, az nemcsak magasabb tápanyagértéket ad, de megakadályozza az esti farkaséhséget is.

Összességében a változatos,zöldségekben és rostdús gabonákban gazdag étrend támogatja az egészséges bélflórát, és hosszú távon egyensúlyban tartja a vércukrot és az étvágyat, valamint biztosítja a megfelelő bélmozgást.

Érdemes kísérletezni az alapanyagokkal, hiszen könnyen rendkívül sokféle ételt varázsolhatunk a tányérra, csak kreativitás kell hozzá. A legegyszerűbb étel is lehet tápláló, ha megfelelően válogatjuk meg az alapanyagokat.

Használjuk ki a nyáron rendelkezésre álló friss zöldségek és gyümölcsök adta lehetőségeket, melyek nemcsak a testünket táplálják, hanem az ízélmény sem fog elmaradni.

Összességében tehát a nyáron rendelkezésre álló friss szezonális alapanyagok biztosítják a szervezetünk számára a vitamin- és ásványianyag raktáraink feltöltését a hidegebb őszi időszakra.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts