|

Miért és mire cseréljük le a reggeli péksüteményeket?

Hiába halljuk gyerekkorunktól kezdve, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, legtöbb embernek akkora problémát jelent, hogy inkább kihagyja. Az oka az elmaradt reggeliknek általában az idő vagy az étvágy hiánya. Akik mindenképpen ragaszkodnak a reggelihez sok esetben munkába menet egy péksüteménnyel tudják le, ami szintén nem a legjobb megoldás főleg a gyerekek esetében. Ezek a…

|

Árpa a sportolók étrendjében

Az árpa a köztudatban leginkább abraktakarmányként vagy a söripar alapanyagaként van jelen, kevesen gondolnak rá élelmiszerként. Ennek ellenére az árpa is a kiegyensúlyozott étrend része lehet és változatosabbá tehetjük vele a táplálkozásunkat. Az árpa az aktív életmódot élők, és a sportolók számára kimondottan ajánlott, hiszen nagyszerű energiaforrásnak számít. A rendszeresen sportolók számára mindig nehéz kérdés,…

|

Hogyan valósítható meg a főzés a mai rohanó világban?

Általánosan elterjedt újévi fogadalom az egészségesebb életmódra való áttérés, ami magába foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást is. A tudatos táplálkozáshoz hozzá tartozik a rendszeres főzés beiktatása, hiszen csak így tudjuk megfelelően koordinálni, hogy mit és mennyit eszünk. A járványhelyzet fennállása óta még inkább megnövekedett a kiszállítást biztosító éttermek száma, a rendelhető menük palettája is egyre szélesebb….

|

Quinoa a karácsonyi menüben

Ha könnyen emészthető élelmiszer alapanyagot keresünk a karácsonyi fogásokhoz a quinoa az egyik legjobb választás A quinoa energiatartalma más gabonákhoz viszonyítva alacsonyabbnak számít, ami különösen előnyös az ünnepi időszakban, amikor a túlzott kalóriabevitel jelent problémát az egymást követő sorozatos étkezések miatt. Hatékonyan le tudunk faragni az energiabevitelünkből, ha egy-egy ételnél a kalóriadúsabb alapanyagot quinoára cseréljük….

|

A gabonák szerepe a gyermekkori elhízás elkerülésében

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adatai alapján Magyarországon átlagosan minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Szintén megdöbbentő adat, hogy a súlyos elhízás előfordulása Magyarországon gyermekkorban átlagosan 2,1%. A legmagasabb előfordulási arányokat a szegényebb Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiókban találták, melynek az lehet az oka, hogy a súlyos…

|

A gabonák beillesztése a gyomorrontás diétájába

A nyári időszak jellemző betegsége a gyomorrontás, amely a gyomornyálkahártya heveny gyulladását jelenti. Általában nagyon gyors lefolyású betegség, az esetek többségében magától elmúlik, leginkább gyomorkímélő diétával tehetünk a gyógyulásért. A nyaralások alkalmával hajlamosabbak vagyunk a kelleténél többet enni, a túl nagy mennyiségű étel egyszerre való elfogyasztása pedig megterheli az emésztőrendszert, a gyomor gyulladását válthatja ki….

|

Kevesebb hús, több gabona IV.

A vegetáriánus étrend amellett, hogy számos népbetegség kockázatát csökkenti, veszélyeket is rejthet magában. Leginkább a vegán étrend esetén van ok az aggodalomra, amikor minden állati eredetű élelmiszer ki van zárva az étrendből, fennáll a hiányállapotok kockázata, melyek növelhetik bizonyos betegségek kialakulásának a rizikóját.Ha valaki ennek ellenére mégis a vegetarianizmus valamely irányzata mellett dönt, mindenképpen kérje…

|

Kevesebb hús, több gabona III.

Egyre többet olvashatunk arról, hogy a vegetáriánus étrend bizonyos szempontokból előnyös lehet az egészségünkre nézve, sőt csökkentheti egyes betegségek kialakulásának a kockázatát. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi áll a kedvező hatások hátterében.Az egyik alapvető előnye a vegetáriánus étrendnek, hogy a követői ritkábban elhízottak. Ennek valószínűleg az lehet a fő oka, hogy a vegetarianizmus egyfajta…

|

Kevesebb hús, több gabona II.

A vegetáriánus étrend az utóbbi évtizedben ismét világszerte egyre népszerűbbé vált. A vegetarianizmus nemcsak az étrendre terjed ki, hanem egy életmódot, életfilozófiát is magába foglal. Az igazi vegetáriánus nem iszik, nem dohányzik, odafigyel a kellő mennyiségű napi testmozgásra, gyakran alkalmaz feszültségoldó technikákat is. Tehát egyfajta életfilozófiáról van szó, mely az egészséges életmód minden elemére hangsúlyt…

|

Kevesebb hús, több gabona

A növényi alapú táplálkozással csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ezért mindig vannak újabb és újabb törekvések a vegán táplálkozás népszerűsítésére. Ilyen volt januárban a veganuár, amely arról szólt, hogy januárban egy hónapon keresztül vegán táplálkozást folytassunk. Az állati eredetű élelmiszerek kiiktatásával csökkenthetjük az ökölógiai lábnyomunkat. Azok között akik 30 napig kipróbálják ezt az étrendet, lesznek olyanok,…