Pulykamáj rizottó

Pulykamáj rizottó

4 főre Hozzávalók: A bulgurt szitán megmos. 7 dl vizet melegít, ha forr, beledob a megmosott máj. 2-3 percig benne, aztán kivesz. Habot lehalássza kis szűrővel mert az nekünk nem kell. A bulgurt fazékba, rá a májas lé, annyi, ami elfedi, és még egy kicsi. Kicsi só, sok bors. Vöröshagymát apróra, olajra. Sóz. Sárgarépa pucol, csicsókát…

Édes köles

Édes köles

Összetevők: A tejet a vízzel együtt melegítjük, forrás közeli állapotig. A kölest kivágjuk a zacskóból, hogy kevergetni tudjuk a lében kb. 20 percig. Ha már teljesen megdagadt hozzá adjuk a pudingot és a cukrot, reszelünk bele egy kevés szerecsendiót. Kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Hidegen és melegen is finom, adhatunk hozzá gyümölcsöket, tejszínhabot. Én ezúttal…

Lazac steak köles bizivel

Lazac steak köles bizivel

2 főre Hozzávalók: A pórét vajon dinsztelem, a megmosott kölest beleszórom és pirítom kicsit. Hozzá a (mirelit) borsó és forró víz, ami épp csak ellepi. 8 percig fedő alatt főz, majd negyedórát pihentetni tűzről levéve. Közben a leöblített, papírtörlővel leszárított lazacot – 2 szelet – enyhén megsóz, rá a frissen őrölt bors és kis vajon mindkét oldalát…

Kakukkfüves laska petrezselymes kölessel

Kakukkfüves laska petrezselymes kölessel

Összetevők: GYORS! Kölest megmos, kis olajon pirít, sóz és felönt fél liter forró vízzel. Amíg elkészül közepes fokozaton 15 perc alatt, dobjuk össze a laskát. Apróra vágott hagyma és fokhagyma vajon/olajon sóval dinsztel. Gomba megmos, laskára vág – 0.5-1 cm csíkok – hagymához. Só, bors, kakukkfű vagy belemorzsolt a kakukkfüves sajt, de a sajtot csak akkor,…

Kölespolenta – light

Kölespolenta – light

Téli hütték illata száll. Sül a polentám, a légkeverés meg idekeveri a szagát. Az utóbbi hetekben rám került egy kis pocok háj, ezért is lett ilyen a polentám. Light. A kukoricadarából illetve lisztből készített puliszka azért is téli eledel, mert szénhidrát bomba, de miután én nem vagyok favágó télen sem eszem ilyet. Ez a változat kölesből készült,…

Tárkonyos pulyka juhtúrós kölespuliszkával

Tárkonyos pulyka juhtúrós kölespuliszkával

Ez a szerencsétlen pulyka egész jó. Nincs karaktere, nem egy személyiség, de éppen ezért kedvünkre használhatjuk. Ha egészséges húst akar fogyasztani az ember, nem téved, ha a pulykát választja. Alacsony kalória, magas fehérje. Kezem ügyébe került egy fél pulykamell, aztán inspirált.  Ami kell hozzá: A húst mos, szeletel. Fokhagymát vékonyra szel. A besózott, borsozott húst a felhevített…

Köleses tabbouleh

Köleses tabbouleh

Hozzávalók: A kölest folyó víz alatt leöblítjük, sós vízben megfőzzük. Míg kihűl, apróra vágjuk a zöldfűszereket, az újhagymát és a paradicsomot is kicsi darabokra vágjuk, citromlével, olajjal megöntözzük. 1-1 teáskanál fűszert teszünk hozzá majd végül a kölessel alaposan elkeverjük. Jót tesz neki, ha lehűtjük és hagyjuk állni egy darabig, hogy a dresszing elvégezze a dolgát….

Juhtúrós burgonyakrém leves tönkölybúzával

Juhtúrós burgonyakrém leves tönkölybúzával

Először fokhagymás póréhagyma krémlevesbe kevertem egy kis juhtúrót de olyan prímán bolondította meg, hogy nyomban a hűtőajtóban állva vadásztam, mibe lehetne MOST azonnal juhtúrót tenni. Leveses hangulatom volt és egy pár kilónyi kifliburesz az orrom előtt, mentek is gyorsan a levesbe. A végén eltipegtem a szobai erkélyládákhoz és  szakítottam a friss, zöld majorannából, azt szórtam bele….

Medvehagymás karfiolkrém

Medvehagymás karfiolkrém

Összetevők: Hagyma olajon pirít, medvehagyma apróra vág, felét a hagymához szór, karfiolt tisztít, rózsáira szed, szintén a hagymához ad. Húslevessel vagy vízzel felönt, éppen csak ellepi. Só, bors, szerecsendió. Ha a karfiol megpuhult botmixerrel pürésít, ha túl sűrű lett, plusz húsleves vagy víz. Maradék medvehagyma is bele, tejföllel elkever, vagy tejszínnel, vissza a tűzre egy…

Pörcös tönköly

Pörcös tönköly

Összetevők:  A tönkölyt tasakjában átmossuk, egy éjszakára beáztatjuk. 1 liter friss vízbe tesszük főni 1 teáskanál sóval. A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk – lehet zsírszalonna vagy húsos is, ízlés dolga – a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymákat beleszórjuk. Ha egy csipet sót szórunk rá könnyebb lesz a dolgunk. Mikor a búza megfőtt – forrás után 25 perc…