Veganuár vörös lencsével
Az újév sok ember számára az új szokások kialakításának az ideje. Az egyik ilyen kezdeményezés a ,,Veganuary” vagy magyarul Veganuár, amely egy nemzetközi kampány, hogy az emberek egy hónapig kipróbálják a vegán étrendet. Ez nemcsak az állatok védelméről szól, hanem arról is, hogy fenntarthatóbb és egészségesebb életmódot valósítsunk meg.
A veganuár csupán egy rövid egy hónapos kihívás, mégis már ez az egy hónap húsmentesség a felmérések alapján is rengeteget jelent a környezetvédelem szempontjából. Ráadásul sokak számára annyira beválik a vegán életmód, hogy hosszútávon áttérnek a növényi étrendre.
A vegán étrend egy növényi alapú étrend, amely mentes minden állati eredetű élelmiszertől, beleértve a húst, a tejtermékeket, a tojást, sőt a mézet is. A vegán táplálkozás során a növényi alapú ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak és hüvelyesek játsszák a főszerepet. A vegán étrend oszlopos tagja lehet, a vöröslencse, amely egy meglehetősen sokoldalúan felhasználható alapanyag.
A vegán étrend kipróbálása gyakran azért fullad kudarcba, mert sokan a legbonyolultabb vegán receptekkel kezdenek, melyekhez sokszor hazánkban nem is elérhetőek az alapanyagok, vagy ha igen, akkor is csak speciális üzletekben. Először érdemes egyszerű vegán recepteket kipróbálni. A legkönnyebb a megszokott hagyományos receptek vegán verzióra való átalakítása. Például a bolognai szósz darált hús helyett vörös lencsével is elkészíthető.
Fokozatosan lehet új ízekkel kísérletezni, ezzel a növényi étrendre való áttérés új színt vihet az életünkbe. Gazdag fűszerezéssel az elsőre unalmasnak tűnő növényi ételek is ízletesek és izgalmasak lesznek.
Sokat segíthet az étkezések megtervezése, abban, hogy elkerüljük a kísértést a megszokott állati eredetű élelmiszerekre való visszatérésre.
A vegán étrendnek szinte nélkülözhetetlen alapanyagai a hüvelyesek, melyek kiválóan helyettesítik, a vegyes táplálkozás esetén nagyrészt állati eredetű élelmiszerekkel bevitt fehérjét.
A vörös lencse gyakorlatilag hideg és meleg ételek, valamint kis- és nagy étkezések esetén is kiválóan felhasználható, hiszen levesek, főzelékek, saláták, fasírtok, rakott ételek, szendvicskrémek készítéséhez egyaránt alkalmazható.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök