Ételek novemberben szezonális alapanyagokból II.
A tél közeledtével ahogy szűkül a gyümölcs- és zöldségkínálat, egyre nehezebb dolgunk van a heti főzés és bevásárlás tervezésekor, azonban ilyenkor sem kell aggódnunk, hiszen végre eljött az őszi ételkülönlegességek időszaka.
Egy hűvös őszi vasárnap reggel kiváló napindító egy adag gesztenyés hajdinakása. A hajdina fogyasztása inkább a hideg időszakban terjedt el, persze ennek ellenére szezonális alapanyagokkal kombinálva egész évben fogyasztható. A hajdina felhasználása intenzív íze miatt inkább fűszeresebb ételekbe ajánlott, gesztenyével például tökéletesen kombinálható. A hajdinát először enyhén sós vízben főzzük puhára, főzési ideje körülbelül 18 perc. A gesztenyéket áztassuk be, majd válogassuk ki és metsszük be őket, ezután 200 Celsius fokra előmelegített sütőben sütőpapíron süssük őket körülbelül fél órán keresztül, miután kihűlt hámozzuk meg és törjük össze a sültgesztenyét. Ezután rétegezzük a főtt hajdinát és a sült gesztenyét egy magasabb falú tepsiben, majd sütőben kicsit melegítsük össze. Tálaláskor a gesztenyés hajdinakására csurgassunk mézet. Természetesen kész gesztenyepürét is felhasználhatunk, de a házilag készített biztosan ízletesebb lesz.
Az őszi időszak talán legtipikusabb alapanyaga a sütőtök, amely nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami az A-vitamin ,,elővitaminja”, az A-vitamin pedig hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért az őszi időszakban különösen fontos a bevitele. Az utóbbi évek ,,sütőtök szezonjaiban” a sütőtök felhasználása már határtalanná vált, a pitétől a tejeskávéig minden ételbe és italba belekerült már.
Egy kevésbé extrém felhasználási módja a sütőtöknek a sütőtökös zabfasírt. Először főzzük meg a zabot enyhén sós vízben, az átlagos főzési ideje 22 perc. Megtisztított és felvágott sütőtökből távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük fel, ezután 200 Celsius fokra előmelegített sütőben sütőpapíron süssük körülbelül negyedóránkeresztül. Miután a sütőtök kihűlt távolítsuk el a héját és egy villával törjük össze, sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval majd gyúrjuk össze a főttzabbal, pirított tökmaggal is dúsíthatjuk a masszát, ezzel növelve az étel fehérje és zsírtartalmát. A sütőtökös masszából formázzunk kis lapított pogácsákat és sütőpapíron 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük. A sütőtökös zabfasírtot tálaljuk rukola salátával. Ez az étel nem csak vegánok számára jó alternatíva, hanem beiktatható egy húsmentes napon, vagy egy kiadósabb hústartalmú leves után második fogásként is.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök