Ételek novemberben szezonális alapanyagokból I.

Bár a nagy zöldség- és gyümölcsszezon véget ért, még novemberben is számos alapanyag rendelkezésünkre áll, melyekből változatos ételeket készíthetünk.

Novemberben az alábbi alapanyagok tekinthetők szezonálisnak:

gabonák, olajos magvak, gesztenye, alma, birsalma, körte, endívia, fejes saláta, rukola, cukorsüveg saláta, madársaláta, spenót, mángold, kelkáposzta, fodroskel, kínai kel, kelbimbó, édeskáposzta, lilakáposzta, brokkoli, karalábé, pasztinák, főzőtök, sütőtök, petrezselyemzöld,petrezselyemgyökér, póréhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, snidling, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, feketeretek, kakukkfű, gumós kömény, koriander, zsálya, oregánó, rozmaring, citromfű, sárgarépa, tarlórépa, zöldpaprika.

A gabonák szerencsére egész évben rendelkezésünkre állnak, mint rostforrások, illetve vitamin-ban és nyomelemekben gazdag energiaforrások. Köretként tálalva melegétekeink részét képezhetik, de rakott-, töltött ételekben, valamint fasírtokban is változatosan felhasználhatóak. Kásaként reggelire vagy uzsonnára is elkészíthetőek a különböző gabonafélék.

A gyümölcsökből már kicsit szűkösebb a választék, de a körte például még elérhető ilyenkor, ami pektinben rendkívül gazdag. A pektin egy vízoldékony élelmi rost, fogyasztása nem csak az egészséges bélflórának kedvez, hanem segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszint ingadozásokat is.A másik fontos pektinforrásunk az alma, ami szerencsére egész évben elérhető.

Szintén szezonális novemberben a gesztenye, ami intenzív íze miatt a kiváló édes kásákhoz, de még a süteményeknek is változatosan felhasználható.

A zöld leveles zöldségeknek novemberben még széles kínálata rendelkezésünkre áll, melyek amellett, hogy fontos rostforrások, vitamin- és ásványianyagtartalmuk miatt is minden nap ajánlott a fogyasztásuk. Legjobb, ha a különböző zöld leveles zöldségek keverékéből készítünk salátát, ami így nyersen fogyasztva rendkívül kedvező hatású a bélflórára nézve.

A káposztafélék emésztése sokaknak nehézséget okoz, ilyen esetben érdemes őket főzve vagy párolva fogyasztani, és köménnyel fűszerezni.

A fűszernövények változatos felhasználása nem csak az ízesítés miatt fontos, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásaik miatt is, hiszen nagy részük egyben gyógynövény is.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts