Augusztusi szezonális ételek gabonákkal

A nyár második félében is számtalan szezonális nyersanyag áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy tápanyag dús ételeket készítsünk, ezzel támogatva az egészségünket. Érdemes kihasználni az évszak adta lehetőséget, hiszen rengeteg féle zöldség és gyümölcs kerülhet frissen az asztalunkra.

Augusztusban szezonális élelmiszerek:

borsikafű, bazsalikom, citromfű, petrezselyemzöld, póréhagyma, lestyán, szárzeller, kakukkfű, fokhagyma, koriander, levendula, kapor, majoránna, menta, oregánó, rozmaring, snidling, zsálya, vöröshagyma, újhagyma, lilahagyma, mángold, endívia, fejessaláta, jégsaláta, karalábé, pasztinák, patisszon, padlizsán, cukkíni, főzőtök, petrezselyemgyökér, karalábé, zellergumó, fekete retek, cékla, burgonya, csicsóka, csemege kukorica, édeskáposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, fodros kel, karfiol, új sárgarépa, uborka, zöldbab, zöldpaprika, paradicsom, nyári alma, áfonya, körte, sárgabarack, sárgadinnye, szőlő, szilva,szeder, füge, görögdinnye,nektarin, őszibarack, ringló.

Az elkészített ételek ízesítésére, ha már lehetőségünk van rá, érdemes friss zöldfűszereket használnunk, hiszen így nem csak az ízek lesznek intenzívebbek, hanem az egészségre gyakorolt hatásuk is. A fűszernövények nagyja gyógynövény is egyben és számos jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre nézve.

A frissen rendelkezésre álló zöldségekből salátakeverékek számtalan variációját készíthetjük el. Fogyaszthatjuk őket természetesen főzve, sütve és párolva is, azzal viszont számolnunk kell, hogy értékes vitamintartalmuk a hőkezelés hatására csökkenni fog.

Sportolóknak vagy fizikai munkát végzők számára még a nyári forróságban sem lesz elég egy salátamix ebédre, ha azonban egy kis főtt quinoával és felkockázott tofuval dúsítjuk, egy fehérje és rostdús főétkezésként is megállja a helyét. A tofut érdemes előre zöldfűszerekkel olívaolajban pácolni, majd nyersen is belevághatjuk a salátába, de kicsit lepirítva kap egy kis kérget, így még finomabb lesz. A salátát kicsit locsoljuk meg valamilyen hidegen sajtolt olajjal, ami lehet olívaolaj, lenolaj, tökmagolaj, dióolaj vagy szezámolaj is. A hidegen sajtolt olajok hozzáadásával nem csak az étel telítő értékét növeljük, hanem a tápanyagtartalmát is. Ezeket az olajokat ízlés szerint érdemes váltogatva használni, hiszen más és más jótékony hatásuk van. A lenolaj, például kiváló omega-3 forrás. Ezen felül E-vitamin tartalmuk is rendkívül értékes a hidegen sajtolt növényi olajoknak. Egy nyári salátához használhatunk például zöldpaprikát, paradicsomot és uborkát, de a szezonális zöldségeket szinte végtelen módon kombinálhatjuk. A hideg saláta nagy előnye, hogy nem kell a kánikulában a meleg konyhában időznünk.

Ha mégis meleg ételre vágyunk, akkor is rendkívül változatos üdítő ételeket készíthetünk pillanatok alatt friss zöldségekből. Olíva olajon pár perc alatt pirítsunk cukkínit és padlizsánt, a végén reszeljünk rá sajtot és hagyjuk ráolvadni, az ízesítéshez használhatunk friss bazsalikomot és oregánót. Közben vízben főzzük meg a kölest, és keverjük az elkészült zöldségekhez.

Sokan a megfelelő ásványi anyag bevitelre csak a téli időszakban a náthától és a járványoktól való félelem miatt gondolnak. A nyári forróságban mindenki a magszokottnál többet izzad, ez a sportolóknál vagy a fizikai munkát végzők esetében fokozottan igaz. A verejtékezéssel rengeteg ásványi anyag is távozik, ezért nyáron is kiemelt szerepe van a megfelelő ásványi anyag bevitelnek. A zöldségek, gyümölcsök és gabonák egyaránt jó ásványi anyag források. Az ételeket mértékkel, de érdemes sózni is a fokozott verejtékezés miatt is.

Jó hír az édességeket kedvelőknek, hogy augusztus környékén bővelkedünk szezonális gyümölcsökben. Ezek akár önmagukban is megállják a helyüket desszertként vagy kisétkezésként egyaránt. Akár többféle gyümölcsöt fogyaszthatunk együtt gyümölcssalátaként is.

Ha egy szénhidrátdúsabb étkezésre van szükségünk, hogy a melegben is jól menjenek az edzések, ne feledkezzünk meg a kásákról sem. Az ilyenkor elérhető gyümölcsökből vitamindús kásák készíthetők. A hajdinakása például friss szilvával összekeverve, fahéjjal megszórva rendkívül finom reggeli lehet.

A gyümölcsrizshez hasonló desszertet készíthetünk például kölesből is. A kölest először megfőzzük, majd tejjel vagy valamilyen növényi tej alternatívával, például kókuszitallal felöntjük, adunk hozzá kevés sót, nyírfacukrot, cukrot vagy egyéb édesítőszert és összeforraljuk. Ezután felverünk tejszínt vagy valamilyen növényi tejszín alternatívát, összevágjuk a gyümölcsöket, majd a köleshez adjuk. Még finomabb lesz, ha többféle gyümölccsel készítjük. Szederrel különösen ízletes lesz a köles desszert, de a körte és ringló kombináció is nagyon finom. Ízesítésként használhatunk vaníliát vagy fahéjat is.

Nyáron zöldségek és gyümölcsök széles tárháza áll rendelkezésre, akinek engedi az ideje érdemes gondolni a téli hónapokra és eltenni ezekből az értékes élelmiszerekből, lekvárok, befőttek, savanyúságok formájában, hiszen a bolti változatok rengeteg kevésbé egészséges adalékanyagot tartalmazhatnak.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts