|

Gabonák magnéziumtartalma II.

A magnézium azok közé az esszenciális ásványi anyagok közé tartozik, melyekből a vegánok nagyobb mennyiséget képesek bevinni, ugyanis magnéziumban főleg a növényi eredetű élelmiszerek bővelkednek, köztük a gabonák is.

A magnéziumbevitelre nagy hangsúlyt fektetnek például a várandósság alatt, azonban nem csak ebben az időszakban van a magnéziumnak kiemelt jelentősége.

A megfelelő D-vitamin bevitel jelentősége ma már megkérdőjelezhetetlen, hiszen bizonyítottan szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához, a kalciumszint szabályozásához, az izmok megfelelő működéséhez és a sejtek differenciálódásához is. Az viszont már kevésbé került be a köztudatba, hogy a D3vitamin aktiválásához szükség van magnéziumra is. Hiába figyelünk oda a megfelelő D-vitamin bevitelre, hiába töltünk időt a Napon vagy pótoljuk a D-vitamint, ha nem figyelünk oda a megfelelő magnéziumbevitelre, mindez felesleges.

Az egészséges csontozat kapcsán mindig a kalciumbevitel jelentőségéről, ezzel összefüggésben pedig a tejtermékek fogyasztásáról esik szó, a magnézium szerepéről pedig gyakran megfeledkezünk. A magnézium is szükséges az egészséges csontozat fenntartásához, azonban erre nem csak akkor szükséges odafigyelnünk, amikor már kialakult a csontritkulás. Gyerekeknél a megfelelő csontozat kialakulásához is elengedhetetlen a magnézium.

Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez szintén kell a magnézium, habár ilyen tekintetben se sok szó esik a magnéziumról. A magnézium közvetett módon a D-vitamin aktiválásával is támogatja az immunrendszert, de közvetlenül is, hiszen gyulladáscsökkentő hatása is van.

A gyulladáscsökkentő hatása miatt a magnézium jelentősége gyakorlatilag minden krónikus betegség fennállása esetén kiemelkedő, például szív- és érrendszeri betegségek esetén és asztmánál.

Számos vizsgálat alapján a magnéziumhiányos étrend hosszú távon növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét is. Cukorbetegeknél pedig nagyobb magnéziumbevitel szükséges, mert cukorbetegség fennállása esetén fokozott a magnézium ürülése és csökkent a felszívódása.

Megfigyelték, hogy a neurológiai megbetegedéseknél szintén alacsony a magnézium ellátottság, például Alzheimer-kórban vagy Parkinson-kórban. Emellett migréneseknél és depressziósoknál is gyakori a magnéziumhiány.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts