Mit nyerünk, ha a hajdinát választjuk?
Előzőleg adtam pár tippet a hajdina felhasználására a karácsonyi ételsorban, most pedig kifejtem, hogy ezekkel az apró változtatásokkal, hogyan javítunk a tápanyagbevitelünkön.
Nehezen szánjuk rá magunkat, hogy megreformáljunk egy jól bevált receptet, főleg akkor, ha vendégeket várunk. Az egészségünk érdekében viszont érdemes mérlegelnünk. Meglepő, hogy mennyivel egészségesebbé varázsolhatjuk például a töltött káposztát, ha a rizs helyett hajdiát használunk, ízben pedig szinte észrevehetetlen a változtatás.
Átlagos tápérték (100g) | Élelmi rost (g) | Kalcium (mg) | Magnézium (mg) | Kálium (mg) | Nátrium (mg) |
Rizs (hántolt, fényezett) | 1 | 8 | 13 | 110 | 6 |
Hajdina | 25 | 324 | 85 | 324 | 4 |
A legszembetűnőbb a rosttartalomban való különbség. Naponta 30-45 g rost bevitele ajánlott egy egészséges felnőtt számára, ezt azonban lehetetlen bevinni, ha mindig ragaszkodunk a jól megszokott fehérrizshez, fehértésztához, és fehérkenyérhez, melyek rostszegény élelmiszerek. Az élelmi rostok segítik a megfelelő bélműködést, emellett hozzájárulnak a vér koleszterin és glükóz szintjének a csökkentéséhez. A rostok növelik a jóllakottságérzést, így segíthetnek az energia bevitelünk csökkentésében, anélkül, hogy éhesen maradnánk. Karácsonykor hajlamosak vagyunk a kelleténél többet enni, ezért ennek kiemelt jelentősége van.
A hajdina ásványi anyagokban rendkívül gazdag, kalcium, magnézium, és kálium tartalma nemcsak a rizshez, hanem legtöbb hagyományos köretünkhöz képest sokkal magasabb. Ezzel szemben a nátrium tartalma meglehetősen alacsony, ami jó hír, mivel az ünnepek alatt általában jelentősen meghaladjuk az ajánlott bevitelt.
A hajdina B1, B2 és E vitamin tartalma szintén kimagasló. Flavonoidokban gazdag, melyek antioxidáns hatásuk révén számos betegség megelőzésében játszhatnak szerepet. A rutin, más néven P-vitamin tartalma miatt is értékes táplálék. A rutin felelős a véredények falának az átjárhatóságáért, ezért érbetegségek esetén fokozottan ajánlott a hajdina fogyasztása.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök