Hogyan táplálkozzunk kánikulában?
A nyár a kirándulások, a kültéri aktív programok és szabadtéri sportok időszaka, azonban a kánikula időszakában még nyugalomban is számottevő a verejtékezés mértéke, nem, hogy erőteljes testmozgás estén.Az izzadás elsősorban a párolgás hőelvonó hatásán keresztül a testünk hűtésére szolgál, az egyensúly fenntartása érdekében.
Testünk legnagyobb részben vízből épül fel, ezért lehet veszélyes a fokozott folyadékvesztés, ami nagy melegben rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethet.
A nyári hőségben mindenki hangsúlyozza a folyadékpótlás fontosságát, azonban kevesen gondolnak rá, hogy nem csak ivással járulunk hozzá a napi folyadékbevitelhez, hanem a magasabb víztartalmú ételek elfogyasztásával is.
A kánilában jobban kívánjuk a magasabb víztartalmú ételeket, például a zöldségeket, a gyümölcsöket vagy éppen a leveseket. Ha azonban levesekkel szeretnénk a napi energiaigényünket fedezni, érdemes azokat tápanyagdús levesbetéttel gazdagítani.
A hideg gyümölcslevesek például remekül dúsíthatók főtt kölessel vagy hajdinával. A zöldséglevesekhez a zab nagyszerű választás lehet.
A fokozott verejtékezés következményeként nem csak több vizet veszítünk, hanem rengeteg ásványi anyagot is, leginkább nátriumot, káliumot, magnéziumot,valamint kalciumot. Ezek a hiányállapotok már rövid távon is panaszokat okozhatnak. A magnézium és kalciumhiány állhatnak például az izomgörcsök hátterében.
Fontos tehát, hogy ebben az időszakban is a hangsúlyt fektessük a minőségi tápanyagbevitelre.
A gabonák nagyon értékes ásványianyag források, így nyári melegben is érdemes valamilyen formában beiktatni őket az étrendünkbe, amire kiváló megoldás a levesbetétként való fogyasztásuk.
A zab és a köles káliumtartalma jelentős, ezért mindenképpen érdemes a nagy melegben beiktatni őket az étrendünkbe.
A zab, a köles és a hajdina egyaránt kiemelkedő magnéziumforrások, és levesbetétként is megállják a helyüket.
A szomjúság már jellemzően túl későn jelentkezik, ezért a folyadékpótlással semmiképpen ne várjuk addig, amíg már szomjasnak érezzük magunkat. Szomjúságunkat pedig minden esetben csapvízzel vagy ásványvízzel oltsuk.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök