|

Gyors és tápláló reggeli II.

Az ideális reggeli nagyon fontos nem csak hétvégén, hanem a rohanós hétköznapokon is. Bár ahhoz, hogy a reggelink biztosítsa a szervezetünk indításához szükséges energiát és tápanyagokat, számos követelménynek meg kell felelnie. Az optimális reggeli tartalmaz elég rostot, friss zöldséget és gyümölcsöt és teljes értékű fehérjét is. Ezt azonban nem lehetetlen, sőt nem is nehéz megvalósítani.

A fent leírt követelmények alapján helytálló lehet a klasszikus reggeli tükörtojás, ami mellé érdemes valamilyen rostdúsabb teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret vagy kenyér alternatívát fogyasztani, valamint elengedhetetlen része a friss zöldség például paradicsom és paprika kombináció.

Egy megfelelő minőségű, rostdús kovászos kenyérből készült, sajtot vagy húst tartalmazó szendvics is megállja a helyét, ha tartalmaz még valamilyen zöldséget is, akár zöldségkrém formájában.

A hagyományos jól megszokott reggeli változatokat azonban érdemes egyéb alternatívákkal kombinálni, hiszen minél változatosabban étkezünk, annál többféle tápanyaggal ellátjuk a szervezetünket.

Ha édes reggelit ennék, készíthetünk például a tejberizs mintájára tejbekölest. Tejben főzzük meg az átmosott kölest, majd a tetejére tegyünk őszibarack karikákat és szórjuk meg fahéjjal. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy xilittel is.

Ha inkább a sós reggeliket részesítjük előnyben, akkor egy gombás kölesfelfújt is egy megfelelő választás lehet. Pároljuk meg a gombát kevés olívaolajon, főzzük elő az átmosott kölest, keverjük össze és adjuk hozzá a tojássárgáját, majd óvatosan keverjük bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az egész masszát öntsük egy tepsibe és süssük 180 fokon körülbelül fél óra alatt aranybarnára. A kölesfelfújtat hétvégén előre elkészíthetjük, reggel elég csak megmelegíteni, bár hidegen is finom.

Gomba helyett használhatunk bármilyen szezonális zöldséget a kölesfelfújthoz.A kölesfelfújtat persze édesen is készíthetjük valamilyen szezonális gyümölccsel, a téli időszakban pedig befőtteket is használhatunk.

Ezek a reggeli alternatívák mind tápláló, teljes értékű reggelinek számítanak. Hétvégén vagy előző este is elkészíthetjük őket, ha reggel nincs rá idő. Sőt egy műanyag dobozban el is csomagolhatóak, ha nincs lehetőségünk otthon reggelizni

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts