|

Gabonákkal az erős immunrendszerért

Ebben az időszakban az immunrendszer erősítése kiemelt szerepet kap. Szervezetünk felkészítése, hogy szembe tudjon nézni az esetleges fertőzésekkel, azonban igen komplex feladat. Először is, nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvás ahhoz, hogy szervezetünk napról napra regenerálódni tudjon, és minden szervünk el tudja látni a funkcióját. A második fontos tényező a rendszeres testmozgás, ami nem csak a testi, de a mentális egészségünk szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Minden helyzetben meg kell találnunk a módot a napi fizikai aktivitás biztosítására. A harmadik lényeges tényező a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Meg kell adnunk a testünknek minden szükséges tápanyagot.
Az egészséges táplálkozás részét képezik a különböző gabonafélék. A gabonák kiváló élelmi rostforrások. Egy átlagembernek naponta körülbelül 30 gramm rost bevitele javasolt, bizonyos betegségek esetén, ide tartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek is, még magasabb az ajánlott mennyiség. A rosthiányos táplálkozás hazánkban különösen jellemző, sokan az ajánlott mennyiség felét sem viszik be. Az élelmi rostoknak azonban nem csak a megfelelő bélmozgás fenntartásában van jelentős szerepük. Az élelmi rostok megfelelő mennyiségű bevitelével hozzájárulhatunk az egészséges bélflóra kialakulásához. A bélben lévő mikrobák az élelmi rostokat a szervezet számára előnyös anyagokra bontják le. Az egészséges bélflóra létfontosságú szervezetünk védekezőképességének a megtartásához.
A gabonákat a kedvező rosttartalmuk mellett, azért is ajánlott fogyasztani, mert sokféle olyan értékes tápanyagot tartalmaznak, amik hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez.
Számos különböző antioxidáns megtalálható egyes gabonákban, amelyek a szabadgyökök károsító hatásaival szemben biztosítanak védelmet.
A kölesnek a cink és vastartalma kiemelkedő, melyek bizonyítottan hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.
A zab szintén magasabb vastartalommal rendelkezik, tartalmaz folsavat, emellett antioxidánsokat is. Az antioxidánsok pedig hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A bulgur is tartalmaz vasat és folsavat, B- vitaminokat is, ezenfelül jó E-vitamin forrás. Az E -vitamin nagyon erélyes antioxidáns.
A quinoa vastartalma is kiemelkedő, de antioxidáns tartalma miatt is érdemes fogyasztani.
A hajdina szintén tartalmaz cinket és vasat, emellett B vitaminokat, sőt antioxidánsokban is kimondottan gazdag.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts