A quinoa, mint nyári tápanyagforrás
- A jó idő beköszöntével a ,,fogyókúra szezon” is sokak számára kezdetét vette. Míg mások tikkasztó meleg miatt kívánják inkább a könnyű ételeket. Bármelyik táborról legyen is szó, a quinoa mindenki számára tökéletes választás, akár főétel, akár kisétkezés alapanyagául.
- A quinoa az Andok területén őshonos, Peruban, Bolíviában, Ecuadorban és a környező országokban már évszázadok óta fogyasztják, az ottani lakosság alapélelmiszere, ami nem meglepő sokoldalú felhasználhatósága miatt. Nálunk a tudatosan táplálkozók körében az utóbbi években nő rohamosan a népszerűsége az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt, viszont még mindig vannak, akik idegenkednek tőle.
- Kalóriatartalma viszonylag alacsony, így csökkentett energiatartalmú étrendbe is beilleszthető. Annak ellenére, hogy energiaszegény, értékes tápanyagokban meglehetősen gazdag, így fogyasztásával elkerülhetőek a fogyókúrával együtt járó tápanyaghiányos állapotok. Kiváló ásványi-anyagforrás, kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma emelkedik ki. A hőség okozta fokozott verejtékezés miatt különösen figyelnünk kell az ásványi-anyagok pótlására. A quinoa vitamintartalma sem elhanyagolható. A növényi eredetű élelmiszerek közül fehérjetartalma magasabb, különösen lizinben gazdag. Mivel jó fehérje- és rostforrás, telítő értéke kiváló. Fogyasztás után még hosszú ideig jóllakottságérzetet biztosít.
- A glikémiás indexe alacsony, tehát a vércukorszintet lassabb mértékben emeli. A magas glikémiás indexű élelmiszerek hirtelen nagyobb mértékű vércukorszint emelkedést eredményeznek, azonban amilyen gyorsan megemelkedik a vércukorszint ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását követően, olyan gyorsan le is fog esni. Az alacsony vércukorszint tüneteit már valószínűleg mindenki megtapasztalta, ide tartozik a szédülés, gyengeség érzet, homályos látás, valamint a tipikus szénhidrátéhség is. Alacsony vércukorszint esetén hajlamosak vagyunk egyszerre rövid időn belül sokat enni, ilyenkor főleg a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket kívánjuk meg, melyek elfogyasztása után a folyamat újrakezdődik. Ha rendszeresen belekerülünk ebbe az ördögi körbe, az nagymértékben megnehezíti a fogyást vagy éppen elhízáshoz is vezethet. Ennek elkerülésének érdekében sokat tehetünk, ha inkább az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszereket részesítjük előnyben, köztük a teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó ételeket, és persze a quinoát.
- A quinoa könnyen emészthető, jó alternatíva lehet azoknak, akik a nyári melegben nem kívánják a nehéz, zsírosabb fogásokat, és kevesebb húsételt szeretnének fogyasztani.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök