Zab
A zab (avena sativa) leginkább takarmánynövényként felhasznált gabona, de egyre növekszik élelmiszeripari felhasználása például reggeliző pelyhek vagy pékáruk formájában. A zabnak körülbelül ötven faja ismert, ezek közül több Magyarországon is honos. Termesztésére leginkább a hűvösebb, mérsékelt éghajlatú országok alkalmasak. A legnagyobb mennyiségben Észak-Amerikában és Oroszországban termesztik.
A gabonák esetében, így a zabnál is fontos, hogy friss, egészséges és tiszta legyen. Érdemesebb a jobb minőségű terméket választani. Az Életfa Élelem Kft. garantálja termékeinél a megfelelő minőséget. A zab esetében az áztatás mellett az aszalás is alkalmazható, mint előkészítő művelet, sőt pirítással is csökkenthetjük a főzési időt. A zab A kedvező élettani hatásainak köszönhetően egyre nagyobb szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. Emberi fogyasztásra zablisztet, zabdarát és zabpelyhet is állítanak elő belőle. Különböző formákban széleskörűen felhasználható és számtalan módon fogyasztható. A zab népszerűségének növekedéséhez nagyban hozzájárul a rendkívül kedvező tápanyag összetétele.
Élettani hatások
A zab fogyasztásának számos jótékony élettani hatása van, melyek főként rost tartalmának köszönhetőek. A zab kiváló vízoldékony élelmi rostforrás, béta- glükán tartalommal rendelkezik. Ezek a rosttok csökkentik a koleszterin felszívódását az emésztő rendszerből, koleszterinszintjét mérséklik. A magas rosttartalmánál fogva a zab telítő érteké kiemelkedő, így megkönnyíti az esetlegesen alacsonyabb energia tartalmú diéta betartását, ezzel segítve az ideális testsúly elérését. A zab egy kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként segíthet szervezetünk védekezőképességének a támogatásában. A zabrost növeli a széklet tömegét, ezért székrekedéssel küzdők számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. A zab fogyasztásának egyéb előnyei: A zab zsírsav Összetétele meglehetősen kedvező, telítetlen zsírsavakban gazdag. Egyszerre van jelen a zabban az egyszeresen telítetlen olajsav, és a többszörösen telítetlen linolsav. A linolsav, ismertebb nevén omega-6 zsírsav esszenciális, a szervezet nem képes előállítani, így megfelelő élelmiszerek fogyasztásával kell biztosítanunk a bevitelét. A zab kedvező zsírsav összetétele szintén jótékonyan hat a vér-zsír értékekre. A zab lecintin tartalma is említésre méltó. A zab lecintin tartalma is említésre méltó. A zab zsiradék és energiatartalma a legmagasabb a gabonafélék között, így sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is tápláló. A zab kiemelkedik a magasabb fehérje tartalmával is. Nagyobb lizin és metionin és treonin tartalom jellemző a fehérjeinek az összetételére. Vegánok számára kiváló növényi fehérjeforrás, különösen hüvelyesekkel kombinálva. A zab antioxidánsokban gazdag, melyek szerepet játszanak a szervezetünket érő oxidatív stresszel szembeni védekezésben. A zab E és B vitamin tartalma egyaránt számottevő. A zab foszfor, vas és folsav tartalommal is rendelkezik. A foszfor részt vesz a normál csontozat és fogazat fenntartásában. A globulinokhoz tartozó avenalin a zab jellegzetes fehérjéje. Siker képző fehérjét, avenint tartalmaz, így lisztértzékenyek alapvetően nem fogyaszthatják, bár egyes cöeliákiás betegeknek a zab fogyasztása nem okoz panaszt.