pngtree-farro-dicoccoor-italian-spelt-macro-png-image_10717735

Egységár: 1 796 Ft/kg

Tönköly

Állítások szerint a legrégebbi tönkölybúza maradványokat a Nílus- völgyéből ásták ki, amelyek a Kr. e. negyedik évezredből származnak. Ám a legvalószínűbb elképzelés szerint a növény az Alpok vidékén keletkezett. Az ókorban és a középkorban a germán törzsek és népek vándorlása terjesztette el Európa más tájain (Ibériai-félsziget, Brit-szigetek), és a középkorban Nyugat-Európa egyik legjelentősebb búzafajtája lett.

A Kárpát-medencébe valószínűleg a középkori német bevándorlással került a tönköly, de vallon-francia telepesek is hozhatták magukkal. Más források szerint már letelepedett honfoglaló őseink is termesztették és fogyasztották ezt az értékes gabonát. A hosszú egymás mellett élés aztán érdekes dolgot eredményezett. A belőle készült termékek fogyasztása ma már genetikailag is a legmegfelelőbb lenne az itt élők számára. Majd egy időre a feledés homályába veszett. A kihalás veszélyeztette, de két gabona nemesítő,

Kajdi Ferenc és dr. Kalmár Gergely a csodával határos módon visszanemesítették. Szinte a növény összes része hasznosítható, a szalmája állati takarmányként szolgál, pl: a pelyva részéből gyógy párnákat készítenek A búzasörhöz hasonlóan a tönkölyből sört is lehet készíteni, sót pörkölve pótkávéként is felhasználható. Termesztése során nem szükséges vegyszereket, gyomirtókat használni, nagyon jól túri a szárazságot, a tápanyaghiányos talajt és a változékony időjárást is. A csernobili katasztrófa után a tönkölybúzát vizsgálva kiderült, hogy az nem vett fel sugárzó anyagot, nehézfémeket. Gluténtartalma magas nem ajánljak lisztérzékenyeknek.

Élettani hatások

Magas 20%-os a fehérjetartalma, ráadásul ennek a fehérjének az aminosav-összetétele nagyon hasonlít az emberi fehérjékéhez. Ennek következtében szinte egyedül képes bevinni az ember szervezetébe a szükséges mennyiségű fehérjét. Vitaminokban, a B-csoport majd minden tagjat tartalmazza, valamint E-vitaminban is nagyon gazdag. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag kalcium-, magnézium-, foszfor-és szeléntartalma számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa is lehet, réz-, vas-, mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét. Jelentős szilícium és szeléntartalommal rendelkezik. Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet serotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. A tönkölybúzát fogyasztók nagyobb koncentrációs képességről számoltak be, vizsgaidószakban, munkahelyi megterhelés esetén érdemes bevetni. Magas rosttartalma miatt nagyon jó hatással van a belekre, az emésztésre, jól használható hasnyál és máj erősítőként is. Gluténtartalma magas, liszt érzékenyek nem fogyaszthatják, viszont a cukorbetegeknek nagyon ajánlott. Hosszú betegségek után tönköly lisztből készült ételekkel segíthetünk a szervezetünknek „helyreállni” Bőrbetegségekkel, gyulladásokkal küzdők is sikereket érhetnek el vele, sót daganatos betegségek kezelésében is nagyon jó eredményeket értek el vele.

Tulajdonságok

Garantált frissesség

Tápérték

Energia (kJ)/ 100 g:
1451
Energia (kcal)/ 100 g:
342
Zsír tartalom/ 100 g:
1.8
Telített zsírsav/100 g:
0.3
Szénhidrát tartalom/100 g:
64
Cukor tartalom/100 g:
2.6
Fehérje tartalom/100 g:
17
Só tartalom/100 g:
0
Rost tartalom/100 g:
0.9

mentes?

Mesterséges színezék:
Igen
MENTES / GLUTÉN:
Nem
MENTES / LAKTÓZ:
Igen
MENTES / TARTÓSÍTÓSZER:
Igen
MENTES / ÁLLATI EREDETŰ ÖSSZETEVŐ:
Igen
MENTES / GMO:
Igen
MENTES / ALKOHOLMENTES:
Igen
MENTES / PÁLMAOLAJ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT SÓ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT CUKOR:
Igen
MENTES / SÓ:
Nem
MENTES / CUKOR:
Igen
MENTES / KALÓRIA:
Igen
MENTES / ADALÉK:
Igen
MENTES / ÉLESZTŐ:
Igen
MENTES / SZULFITMENTES:
Igen
MENTES / HIPOALLERGÉN:
Igen
MENTES / SZÓJA:
Igen
MENTES / ÉDESÍTŐSZER:
Igen