millet.jpg

Köles

A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik. Az első adatok időszámítás előtt 7000-5000 év közötti időszakból, Kínából származnak, de akkoriban már, gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában termesztették. A Föld népességének harmada alapélelmiszereként használja. Európában az újkőkorból (neolitikum) kerültek elő első nyomai. Antik írásos emlékeinkben Püthagorasz, az ókori görög filozófus méltatta jótékony hatásai miatt.

A XIII. században Magyarországra beköltöző félnomád kunok a kölessel kapcsolatban több, korábbi felhasználási módot újítottak fel. A táplálkozásban betöltött szerepe koronként változott. A nomád, félnomád népek legfontosabb gabonájaként alapvető ételük pedig annak kásája (főtt dara) és lepénye (sült dara) volt. A honfoglalás időszakában még a magasabb társadalmi réteghez tartozók asztalán is a köleskása volt a legfontosabb étel. A XVII-XIX. században a parasztság ételei között még mindig ott szerepelt a kásaétel, amelyet kölesből is készítettek. A magyarság táplálkozásában központi helyét a kukorica elterjedéséig őrizte meg, de kiszorulásához hozzájárult a búza kenyér. Főleg biotermékként kerül forgalomba, lisztbe keverve kenyérként illetve különböző szemcseméretben (készített dara) formájában, de alkalmazzák sör, szirupok, sütemények, snack elkészítéséhez is. A köles lisztje gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják. A gyógyétrendek közül a májbetegek diétájaként a legfontosabb.

Élettani hatások

Ez az egyetlenegy gabona az összes közül, ami lúgosítja a szervezetet, és sokkal jobban átveszi az ízeket – fűszer, cukor – mivel lassabban tesszük hozzá a folyadékot. A köles magas metionincisztin-cisztein tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva magas. Jelentős ezek közül a foszfor-, kalcium-, magnézium-, szilicium- és a vastartalma. Az ezek felszívódását elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmazza. Napi 100 g. köles fogyasztása a vasszükséglet közel 50%-át fedezi A köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből úgy, hogy közben a szervezet ásványi anyag veszteségét kiegyenlíti. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk. A kovasav a fluorral együtt gondoskodik az erős és szép fogzománcért. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, tehát a szervezetet nem „savasítja” el. Kimagasló szerepet tölthet(ne) be a candida-betegek étrendjében, lúgos kémhatás miatt a gombák elszaporodását nem segíti elő. A kölesliszt sikérmentes, nem tud megkelni. Másik, sikérben gazdag liszttel keverve viszont jól együtt tud dolgozni és akár kenyér is süthető belőle. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mert gluténmentes is.

Tulajdonságok

Garantált frissesség

Tápérték

Energia (kJ)/ 100 g:
1503
Energia (kcal)/ 100 g:
353
Zsír tartalom/ 100 g:
3.3
Telített zsírsav/100 g:
0.5
Szénhidrát tartalom/100 g:
70
Cukor tartalom/100 g:
0.9
Fehérje tartalom/100 g:
11
Só tartalom/100 g:
0
Rost tartalom/100 g:
0.4

mentes?

Mesterséges színezék:
Igen
MENTES / GLUTÉN:
Nem
MENTES / LAKTÓZ:
Igen
MENTES / TARTÓSÍTÓSZER:
Igen
MENTES / ÁLLATI EREDETŰ ÖSSZETEVŐ:
Igen
MENTES / GMO:
Igen
MENTES / ALKOHOLMENTES:
Igen
MENTES / PÁLMAOLAJ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT SÓ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT CUKOR:
Igen
MENTES / SÓ:
Nem
MENTES / CUKOR:
Igen
MENTES / KALÓRIA:
Igen
MENTES / ADALÉK:
Igen
MENTES / ÉLESZTŐ:
Igen
MENTES / SZULFITMENTES:
Igen
MENTES / HIPOALLERGÉN:
Igen
MENTES / SZÓJA:
Igen
MENTES / ÉDESÍTŐSZER:
Igen