Köles
A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik. Az első adatok időszámítás előtt 7000-5000 év közötti időszakból, Kínából származnak, de akkoriban már, gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában termesztették. A Föld népességének harmada alapélelmiszereként használja. Európában az újkőkorból (neolitikum) kerültek elő első nyomai. Antik írásos emlékeinkben Püthagorasz, az ókori görög filozófus méltatta jótékony hatásai miatt.
A XIII. században Magyarországra beköltöző félnomád kunok a kölessel kapcsolatban több, korábbi felhasználási módot újítottak fel. A táplálkozásban betöltött szerepe koronként változott. A nomád, félnomád népek legfontosabb gabonájaként alapvető ételük pedig annak kásája (főtt dara) és lepénye (sült dara) volt. A honfoglalás időszakában még a magasabb társadalmi réteghez tartozók asztalán is a köleskása volt a legfontosabb étel. A XVII-XIX. században a parasztság ételei között még mindig ott szerepelt a kásaétel, amelyet kölesből is készítettek. A magyarság táplálkozásában központi helyét a kukorica elterjedéséig őrizte meg, de kiszorulásához hozzájárult a búza kenyér. Főleg biotermékként kerül forgalomba, lisztbe keverve kenyérként illetve különböző szemcseméretben (készített dara) formájában, de alkalmazzák sör, szirupok, sütemények, snack elkészítéséhez is. A köles lisztje gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják. A gyógyétrendek közül a májbetegek diétájaként a legfontosabb.
Élettani hatások
Ez az egyetlenegy gabona az összes közül, ami lúgosítja a szervezetet, és sokkal jobban átveszi az ízeket – fűszer, cukor – mivel lassabban tesszük hozzá a folyadékot. A köles magas metionincisztin-cisztein tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva magas. Jelentős ezek közül a foszfor-, kalcium-, magnézium-, szilicium- és a vastartalma. Az ezek felszívódását elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmazza. Napi 100 g. köles fogyasztása a vasszükséglet közel 50%-át fedezi A köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből úgy, hogy közben a szervezet ásványi anyag veszteségét kiegyenlíti. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk. A kovasav a fluorral együtt gondoskodik az erős és szép fogzománcért. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, tehát a szervezetet nem „savasítja” el. Kimagasló szerepet tölthet(ne) be a candida-betegek étrendjében, lúgos kémhatás miatt a gombák elszaporodását nem segíti elő. A kölesliszt sikérmentes, nem tud megkelni. Másik, sikérben gazdag liszttel keverve viszont jól együtt tud dolgozni és akár kenyér is süthető belőle. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mert gluténmentes is.