bulgur

Bulgur

A közel-keleti konyha szerves része volt már több ezer évvel
ezelőtt. Az Ősi elkészítési mód mit sem változott az évszázadok során a Földközi-tenger keleti részén kis falvakban ma is ugyanúgy készítik, mint annak idején, nagy edényekben főzik (akár több napig is) majd a megfőtt búzát a házak lapos tetején szárítják, a nap és a forró levegő megrepeszti, majd szitálással elkülönítik egymástól a különböző méretű részeket.

különböző ételekhez Más-más méretű bulgurt használnak, és eszerint raktározzák maguknak. hiszen ellenáll a penésznek, a rovaroknak és hosszú ideig eltartható. Nálunk Magyarországon a törökök tették ismerté és mi így is ismerjük: török-búza. Mivel már elő van főzve így elég csak forró vízbe tenni 20-25 percre és zöldséggel, hússal, aszalt gyümölccsel lehet tálalni. Nagyon ízletes finom, rizs helyett köretként sós és édes változatban is nagyon ízletes. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Élettani hatások

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. 

Kismamáknak a folsav tartalma miatt ajánlott. 

A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g). 

Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlotttermészetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett. A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék. 

Különösen magas az E-vitamin tartalma.

Tulajdonságok

Garantált frissesség

Tápérték

Energia (kJ)/ 100 g:
1462
Energia (kcal)/ 100 g:
345
Zsír tartalom/ 100 g:
1.1
Telített zsírsav/100 g:
0.3
Szénhidrát tartalom/100 g:
68
Cukor tartalom/100 g:
2.9
Fehérje tartalom/100 g:
12.7
Só tartalom/100 g:
0.01
Rost tartalom/100 g:
6.2

mentes?

Mesterséges színezék:
Igen
MENTES / GLUTÉN:
Nem
MENTES / LAKTÓZ:
Igen
MENTES / TARTÓSÍTÓSZER:
Igen
MENTES / ÁLLATI EREDETŰ ÖSSZETEVŐ:
Igen
MENTES / GMO:
Igen
MENTES / ALKOHOLMENTES:
Igen
MENTES / PÁLMAOLAJ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT SÓ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT CUKOR:
Igen
MENTES / SÓ:
Nem
MENTES / CUKOR:
Igen
MENTES / KALÓRIA:
Igen
MENTES / ADALÉK:
Igen
MENTES / ÉLESZTŐ:
Igen
MENTES / SZULFITMENTES:
Igen
MENTES / HIPOALLERGÉN:
Igen
MENTES / SZÓJA:
Igen
MENTES / ÉDESÍTŐSZER:
Igen