voroslencse

Vörös Lencse

A vörös lencse (Lens esculenta) a dél-ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, magas tápértékének és rövid főzési idejének köszönhetően hazánkban is egyre többen iktatják be az étrendjükbe. A lencse fő termő helyei a mérsékeltem meleg és száraz klímával rendelkező területek. Legnagyobb mennyiségben Indiában, Törökországban, Marokkóban, Kanadában és Ausztráliában termesztik.

Európában főleg a dél-keleti, Földközi-tenger partján fekvő országokban jellemző a lencsetermesztés. A lencse a zöldségfélék közé tartozik, azokat a növényi részeket soroljuk a zöldségfélék közé, melyek nyersen vagy konyhatechnológiai feldolgozást követően emberi fogyasztásra alkalmasak. A lencse növénynemzetség a hüvelyesek rendjébe tartozik, pillangósvirágúak családjának egyik nemzetsége, többnyire egyéves lágyszárúakról van szó.

A vöröslencse rendkívül sokoldalúanfelhasználható, és minden étkezésbe könnyedén beilleszthető:

  • Pástétomként elkészítve a hideg élezések része lehet, akár szendvicsek feltété is.
  • Levesek alapanyagaként is változatosan használható, hiszen a vöröslencseleves pürélevesként vagy krémlevesként is elkészíthető. Turmixra sincs feltétlenül szükség ugyanis, a vöröslencse nagyon könnyen szét fő pépes állagúvá.
  • Főzelékek kiváló alapja lehet, rántás nélkül is megfelelő konzisztenciájú főzelék főzhető belőlé.

Magas fehérjetartalmú húsmentes fasírt készíthető belőle, de akár darálthússal keverve is tehető vagdaltakba.

  • Bármilyen mártás tápértéke növelhető vöröslencse hozzáadásával.
  • Egytálételekbe a hús kiegészítésére vagy helyettesítésére is használható.

Magyarországon a lencsére leginkább úgy gondolunk, mint újévi ünnepi fogás alapanyaga. Hazánkban jellemzően évente egyszer fogyasztják főzelékként vagy leves formájában. A vörös lencsét pedig legtöbben még nem is ismerik, pedig főzési ideje lényegesen rövidebb. A vöröslencse pár perc alatt fogyasztásra kész, ezért azok számára is megfelelő választás, akiknek nincs túl sok idejük vagy kedvük a konyhában vesződni.

Élettani hatások

A zöldségfélékre általánosságban jellemző a magas (80-95% közötti) víztartalom, ez alól a hüvelyesek képeznek kivételt, melyek csupán 10- 15%-os víztartalommal rendelkeznek. A hüvelyesek a fehérjetartalmukban is eltérnek más zöldségféléktől, ugyanis a zöldségfélék fehérjetartalma jellemzően csekély 1-5% közé esik, viszont a hüvelyeseké 20-40% között mozog. Bár ahogy más növényi eredetű fehérjeforrások, a hüvelyesek sem számítanak teljes értékűnek, komplét tálasra szorulnak. A hüvelyesek tartalmaznak nehezebben emészthető szénhidrátokat, bizonyos oligoszacharidokat, raffinóz, sztachióz, verbaszkóz, viszont a vöröslencsét a legkönnyebben emészthet hüvelyesként tartják számon. A hüvelyeseket a rosttartalmuk miatt is érdemes fogyasztani. A többi zöldségfélével ellentétben a hüvelyesek energiatartalma magas, emellett mivel fehérjedúsak és rostdúsak is a telítő értékük kiváló. A vitaminok közül a B1 és a B2 tartalmuk emelkedik ki. Az ásványi anyagok közül főleg a kálium tartalmuk az említésre méltó. A vöröslencse azért tűnik ki a többi hüvelyes közül, mert rendelkezik a hüvelyesek minden kedvező tulajdonságával, mégis könnyen emészthető, és gyorsan elkészíthető.

Kinek ajánlott:

  • Vegánoknak
  • Vegetáriánusoknak
  • Sportolóknak
  • Fizikai munkát végzőknek
  • Inzulinrezisztencia esetén
  • Cukorbetegeknek

Bár a vöröslencse kedvező összetételének köszönhetően rendkívül tápláló, a kalóriatartalma és a szénhidráttartalma sem elhanyagolható, ezért cukorbetegek és elhízottak mértékkel fogyasszák.

Tulajdonságok

Garantált frissesség

Tápérték

Energia (kJ)/ 100 g:
1626
Energia (kcal)/ 100 g:
385
Zsír tartalom/ 100 g:
1.8
Telített zsírsav/100 g:
0.5
Szénhidrát tartalom/100 g:
62
Cukor tartalom/100 g:
3.3
Fehérje tartalom/100 g:
23.6
Só tartalom/100 g:
0
Rost tartalom/100 g:
12.6

mentes?

Mesterséges színezék:
Igen
MENTES / GLUTÉN:
Nem
MENTES / LAKTÓZ:
Igen
MENTES / TARTÓSÍTÓSZER:
Igen
MENTES / ÁLLATI EREDETŰ ÖSSZETEVŐ:
Igen
MENTES / GMO:
Igen
MENTES / ALKOHOLMENTES:
Igen
MENTES / PÁLMAOLAJ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT SÓ:
Igen
MENTES / HOZZÁADOTT CUKOR:
Igen
MENTES / SÓ:
Nem
MENTES / CUKOR:
Igen
MENTES / KALÓRIA:
Igen
MENTES / ADALÉK:
Igen
MENTES / ÉLESZTŐ:
Igen
MENTES / SZULFITMENTES:
Igen
MENTES / HIPOALLERGÉN:
Igen
MENTES / SZÓJA:
Igen
MENTES / ÉDESÍTŐSZER:
Igen