Gabonák és a cukorbetegség I.

Wednesday January 22nd, 2020 Off By Eletfa Elelem

A diabetes mellitus, vagyis a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága világszerte évről évre járványszerűan nő. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2016-os adatai alapján körülbelül 700 ezer regisztrált cukorbeteg él Magyarországon. Becsléseik szerint további 700 ezer érintett van, aki nem tud a betegségéről. A diabetes tünetei ugyanis általában meglehetősen későn jelentkeznek, többnyire már a szövődményeket észlelik a betegek. Ezért fontos lenne időnként ellenőriztetni a vércukorszintünket.
A megfelelő étrend azonban nem csak a már kialakult cukorbetegség esetén fontos, hanem a megelőzésben is. A magas rosttartalmú étrend csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét.
A gyümölcsök és a zöldségek mellett a fő rostforrásaink a teljes kiőrlésű gabonák. A teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásán kívül, még számos mód van rá, hogy élelmi rostban dús ételekkel gazdagítsuk az étrendünket.
A reggelinket például rostban gazdaggá tehetjük egy gyümölcsökkel ízesített zabkásával. A zabkásához zabpehely helyett zabot használjunk, ami nem esett át pelyhesítésen, így a glikémiás indexe alacsonyabb. Az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek lassabban emelik a vércukorszintet, így elkerülhető annak nagymértékű ingadozása.
Az ebédnél megszokott fehérrizst quinoára cserélhetjük, amely szintén magas rosttartalmú. Ha az ebédünk glikémiás indexe magas jó eséllyel nem sokkal később már valamilyen édesség után nézünk. Ez azért jellemző, mert a gyors vércukorszint emelkedést a vércukorszint leesése követi. Alacsony vércukorszint esetén pedig gyakran a gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú élelmiszereket kívánjuk, például egy nagy szelet cukros tortát. Ez az éhségérzet viszont indokolatlan, mivel nem sokkal előtte már ettünk. A fölösleges energiabevitel pedig zsír formájában nagyon könnyen elraktározódik. A súlyfelesleg pedig csökkenti az inzulinérzékenységet, ezzel növelve a cukorbetegség kialakulásának az esélyét.
A vacsorába is beiktathatunk gabonákat, például fasírt formájában. Egy darált csirkemellből készült fasírtot lazíthatunk főtt kuszkusszal, így a vacsoránkkal is hozzájárulunk a kellő napi rostbevitelhez.
Ezekkel az apró változtatásokkal már sokat tehetünk a cukorbetegség rizikójának a csökkentéséért.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

latest jordan Sneakers | Air Jordan