Árpa
KONYHAKÉSZ
Árpa
FŐZŐTASAKBAN
Az árpa (Hordeum vulgare) a kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően a legkülönbözőbb éghajlatú országokban is sikeresen termeszthető. A meleg déli országokban leginkább abraktakarmányként alkalmazzák. A mérsékelten meleg vidékeken elsősorban sörárpának termesztik. Hazánkban a búza és a kukorica után az árpa a legfontosabb gabonanövény.
Az árpa a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozik, magja nagy keményítőtartalmú, lisztes. Mivel az árpa sikérképző fehérjéket tartalmaz, cöeliákiások, vagis lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Az árpát az ételkészítés során hántolva használják fel.
Az árpa semleges ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható élelmiszer. Sós és édes ételek elkészítéséhez egyaránt kiváló alapanyag. Köretként, levesbetétként és kásaként is fogyaszthatjuk. Remek összetevője lehet a fasírtoknak, egytálételeknek, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk.
Magyarországon az árpára leginkább úgy gondolunk, mint a sörgyártás alapanyaga, de talán még whisky formájában is gyakrabban fogyasztják, mint az ebéd részeként. Azonban, aki változatosan szeretne táplálkozni, annak érdemes az árpát is beillesztenie az étrendjébe.
Sokan azzal a kifogással magyarázzák a félkész vagy magas feldolgozottságú ételek fogyasztását, hogy nincs idejük a főzésre. Az árpa főzési ideje csupán 15 perc, így az elfoglaltabb emberek számára is tökéletes választás, mivel gyorsan elkészül, ráadásul nem csak frissen finom, így akár előre is megfőzhető. Az árpát elővehetjük egy sietős reggelen, hiszen gyümölcsökkel percek alatt egy egészséges kásához jutunk. Az árpát köretként egy rövid ebédszünetben vagy akár egy gyors vacsorához is elkészíthetjük.
- Az árpa kalóriatartalma kissé alacsonyabb, mint a rizsé, ennek ellenére a tápanayag-összetétele jóval értékesebb.
- Kiváló növényi energiaforrásnak számít az árpa, akár sportolóknak vagy fizikai munkát végzők számára is.
- Az árpa ásványi-anyagokban rendkívül gazdag:
- cink
- foszfor
- kalcium
- kálium
- magnézium
- mangán
- és vastartalma számottevő.
- Az árpa vitamintartalma is értékesnek számít:
- B1 vitamin/tiamin
- B2 vitamin/riboflavin
- B3 vitamin/niacin
- B6 vitamin/pirodoxin
- B9 vitamin/folsav tartalma kiemelkedő.
- Az árpa fehérjetartalma a rizshez viszonyítva magasabb. Bár a növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, vagyis minden növényi eredetű élelmiszernek van egy limitáló aminosava, amelyet kisebb mennyiségben tartalmaz a kelleténél. Ezért az árpa esetében is fontos a komplettálás más növényi eredetű fehérjeforrásokkal, abban az esetben, ha nem egészítjük ki az étrendet állati eredtű élelmiszerekkel.
- Az árpa remek rostforrás, különösen a béta-glükán tartalma miatt értékes.
- Mivel az árpa jó fehérje- és rostforrás, telítő értéke kiváló, így hosszú ideig jóllakottság érzetet biztosít.
- Az árpa glikémiás indexe alacsony, tehát a vércukorszintet lassabb mértékben emeli, ezért cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia fennállása esetén is beiktatható az étrendbe.
- Az árpa könnyen emészthető, így sportolóknál az edzés előtti étkezés részeként is mgfelelő.
Kinek ajánlott:
- Sportolóknak
- Vegánoknak
- Vegetáriánusoknak
- Inzulinrezisztencia esetén
- Cukorbetegeknek
Ahogy minden élelmiszer esetében a mértékletességre érdemes odafigyelni, különösen elhízás, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén.