Növényi pástétomok II.

2022 október 15, szombat Off By Eletfa Elelem

Az értelmező szótár szerint a pástétom hidegen ehető étel, amely recept szerint fűszerekkel összekevert darált húsból, májból, halból vagy zöldségekből változatos módon készül, és kenyérre kenve fogyasztják. Ha pástétomról van szó általában valamilyen májpástétomra gondolunk, pedig növényi eredetű összetevőkből is számtalan féle pástétom készíthető.

A pástétomok előnye, hogy a kenyérre önmagában is kenhetőek, mindenféle kenőzsiradék, vaj vagy margarin nélkül.

Magas fehérjetartalmú, tápláló pástétomot készíthetünk hüvelyesekből, például vöröslencséből is. A vöröslencsét víz hozzáadásával főzzük pépesre, sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük. A vöröslencse-pástétomhoz kiválóan illik a bazsalikom. Kevés hidegen sajtolt olívaolajat is adjunk hozzá, végül jól keverjük össze. Mivel a vöröslencse-pástétomos szendvics fehérjében, értékes zsírsavakban és szénhidrátban is gazdag, nem szükséges, hogy felvágottal vagy sajttal is dúsítsuk.

Kiváló növényi ,,körözött” készíthető kölesből, aminek előnye az eredeti recepthez képest, hogy vegánok vagy tejmentesen táplálkozók is fogyaszthatják. Egyre többen döntenek fenntarthatósági vagy egyéb okokból a vegán táplálkozás mellett, ezenfelül rengetegen küzdenek laktózintoleranciával vagy tejfehérje allergiával is. A köleskörözött elkészítése szintén nagyon egyszerű. A kölest kétszeres mennyiségű vízben kezdjük el főzni. Amikor a víz elfőtt, adjunk hozzá szójatejet, és főzzük teljesen puhára. Ezután adjunk hozzá sót, pirospaprikát, borsot, őrölt köményt és annyi kókuszzsírt, hogy krémes állaga legyen. Ha elkészült hűtsük le, majd tegyük pár órára hűtőbe, és csak ezután kenjük kenyérre. A köleskörözött szintén magas tápértékű, nagyon laktató, így önmagában is elég a szendvicsbe.

A növényi pástétomokkal készült szendvicsek előnye, hogy bővelkednek nyomelemekben, például remek magnéziumforrások.

Természetesen, ha szendvicset készítünk nem csak a feltét bír nagy jelentőséggel, hanem a kenyér is. Válasszunk minőségi kovászolt kenyeret, részesítsük előnyben a rostdúsabb változatokat, legjobb a házilag sütött kenyér. A magvas kenyerek beiktatásával is változatosabbá tehetők a hideg étkezések, de számoljunk azok magasabb energiatartalmával. Még egészségesebbek lehetnek ezek az étkezések, ha salátát is fogyasztunk a szendvics mellé, vagy répakarikákkal, zöldpaprikával is dúsíthatjuk a szendvicseinket.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök