A gabonák beillesztése a gyomorrontás diétájába

2021 július 31, szombat Off By Eletfa Elelem

A nyári időszak jellemző betegsége a gyomorrontás, amely a gyomornyálkahártya heveny gyulladását jelenti. Általában nagyon gyors lefolyású betegség, az esetek többségében magától elmúlik, leginkább gyomorkímélő diétával tehetünk a gyógyulásért. A nyaralások alkalmával hajlamosabbak vagyunk a kelleténél többet enni, a túl nagy mennyiségű étel egyszerre való elfogyasztása pedig megterheli az emésztőrendszert, a gyomor gyulladását válthatja ki. A megszokottnál zsírosabb vagy fűszeresebb ételek választása szintén vezethet gyomorrontáshoz. Gyakori kiváltó okok a különböző fertőzések is, amelyeknek nyáron jobban ki vagyunk téve. Úszodákban, strandokon könnyen elkaphatunk gyomorhurutot kiváltó baktérium- vagy vírusfertőzéseket. A hőségben az ételek gyorsabban romlanak, a romlott étel pedig szintén felelhet a gyomorrontásért Mindemellett ebben az évszakban problémát jelenthetnek még a nem megfelelően megtisztított gyümölcsök és zöldségek is.

A legfontosabb, amit tehetünk a megelőzés, kifejezetten az utazások alkalmával. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt kapott a megfelelő higiénia és a gyakori kézmosás. Szerencsére ma már mindenhol találunk kihelyezett kézfertőtlenítőket, vagy biztosítva van a kézmosási lehetőség is.

Emellett az ételeink alapos megtisztítására is lényeges lenne odafigyelni, különös tekintettel a zöldségekre és a gyümölcsökre. A konyhában kiemelt figyelmet szükséges fordítani a konyhapult és a vágódeszkák tisztaságára. Gyakran nem is gondolunk rá, azonban fontos elkülöníteni a még nyers, esetlegesen szennyezett ételeket, a már elkészült fogásoktól. A hidegtálakkal szemben érdemes előnyben részesíténi a hőkezelt élelmiszereket, különösen, ha idegen helyen étkezünk.

A romlandó élelmiszereket, a fagyasztott, hűtött termékeket próbáljuk a közelebbi üzletekben megvenni, és ezt követően se tartsuk sokáig az autóban. Utazáskor lehetőleg ne hurcoljuk sokáig a szendvicseket, és ez idő alatt is fontos oda figyelni a megfelelő tárolásra, esetleg hűtésre. Egy hűtőtáska beszerzése is hasznos lehet, mind a hűtést igénylő élelmiszerek vásárlásakor, mind pedig a kirándulások esetében.

Természetes, hogy a nyaralások alkalmával, illetve a szabadság alatt jobban elengedjük magunkat, ha étkezésről van szó. Ennek ellenére, ha kímélő ételekhez vagyunk szokva, ilyenkor sem érdemes zsíros vagy fűszeres fogásokat választani. Az adagok tekintetében is jobb, ha óvatosak vagyunk. A szabadság alatt jellemzően kevésbé vagyunk aktívak, ilyenkor az energiaszükségletünk is mérsékeltebb. Hiába van időnk többet enni, csak annyit együnk, amennyire valóban szükségünk van.

Persze a még fokozott odafigyelés ellenére is a kánikulában könnyen kialakulhat gyomorrontás. A gyomorrontás általános tünetei a rossz közérzet, a gyomorfájdalom, a hányinger, a hányás és a hasmenés. A gyerekek és az idősek a szövődmények miatt különösen veszélyeztetettek.

Egyes esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, legtöbbször aktív szén tartalmú késztményre. A cél a gyomor és a bélrendszer tehermentesítése, ezért a gyógyulásban a diéta kulcsszerepet kap.

Az élelmiszercsoportok visszavezetése fokozatosan, szakaszokra osztva történik:

  1. Szakasz: Koplalás mellett, óvatos folyadék- és elektrolitpótlásra van szükség. Az ásványi anyagok pótlása céljából a víz mellett fogyaszthatók különböző szűrt zöldség- és gyümölcslevek, például almalé, és sárgarépalé.
  2. Szakasz: A második szakaszban 1-2 nap koplalás után történik a szénhidrátforrások visszaépítése az étrendbe, szigorúan tejmentesen és zsiradék felhasználása nélkül.

Gyomorrontás esetén 1-2 nap koplalás után fontos helyet kaphatnak a diétában a gabonák:

  • A gabonák jelentősége abban rejlik, hogy kiváló energiaforrások, emellett könnyen emészthetőek, így a beteg szervezetet is el tudják látni tápanyagokkal.
  • A gabonák ásványi anyagokban gazdagok, az ásványi anyagok visszapótlásának pedig kiemelt szerepe van hányás vagy hasmenés után.

A gabonákat vízben túlfőzve nyákleveseket készíthetünk, melyek jót tesznek a megterhelt emésztőrendszernek. A nyáklevest ajánlott például árpával készíteni, sóval ízesíthetjük. Ha a magasabb energiabevitel a cél, dúsíthatjuk szárazrántással, ami zsiradék nélkül pirított liszttel való rántást jelent.

A diéta ezen szakaszában a pektintartalma miatt érdemes hámozott reszelt almát és reszelt sárgarépát fogyasztani. Ezt hozzákeverhetjük vízben főzött árpakásához vagy zabkásához.

  1. Szakasz: A diáta harmadik szakaszában már beiktathatóak a zsenge párolt zöldségek, a zsírmentesen sütött, párolt vagy főtt sovány húsok, a lágyra főzött tojás, esetleg a sovány savanyított tejtermékek.
  2. Szakasz: Utoljárra a zsiradékok visszaépítése történik az étrendbe. a megszokott mennyiség felével érdemes kezdeni. A fűszerek visszavezetése szintén fokozatosan történhet.

A diéta ideje alatt érdemes kerülni a túl meleg vagy éppen a túl hideg élelmiszereket, mert ezek szintén megterhelhetik az emésztőrendszert. Kis adagok fogyasztása javasolt, inkább több, akár 6-7 alkalomra elosztva.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Giftofvision – Sneakers search engine | PUMA Suede Classic Mono Iced Women’s Sneakers in Aruba Blue – 381588-01