Kevesebb hús, több gabona III.

2021 március 28, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Egyre többet olvashatunk arról, hogy a vegetáriánus étrend bizonyos szempontokból előnyös lehet az egészségünkre nézve, sőt csökkentheti egyes betegségek kialakulásának a kockázatát. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi áll a kedvező hatások hátterében.
Az egyik alapvető előnye a vegetáriánus étrendnek, hogy a követői ritkábban elhízottak. Ennek valószínűleg az lehet a fő oka, hogy a vegetarianizmus egyfajta életfilozófia, és nem csak a húsok fogyasztásának elutasítását foglalja magába. Az igazi vegetáriánus nem iszik, nem dohányzik, odafigyel a kellő mennyiségű napi testmozgásra, valamint a relaxációra is, tehát minden téren próbál tenni a testi és a lelki egészségének a fenntartásáért. Ezentúl a vegetáriánusok általában több élelmi rosthoz jutnak hozzá, melyek kiváló telítőértékkel rendelkeznek, így hosszabb ideig képesek jóllakottság érzetet biztosítani. Emellett a vegetáriánusok többsége kerüli a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket is, sőt legtöbbször a zsírbevitelük is alacsonyabb.
Mivel a vegetáriánusok általánosságban ritkábban elhízottak, a 2-es típusú cukorbetegség rizikója is kisebb náluk. A másik magyarázat a ritkábban előforduló diabéteszre, hogy az étrendjük többnyire sok lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű élelmiszert tartalmaz, például rengeteg rostdús gabonát, melyek nem okoznak gyors vércukorszint emelkedést. A cukorbetegség szövődményeképpen számos további súlyos betegség kialakulhat.
A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát szintén csökkentheti a növényi étrend. Magyarázatként ismét megemlíthető a magasabb rostbevitel is. Másrészről a vegetáriánusok zsírbevitelük nagy részét olajos magvakkal fedezik, így több egyszeresen illetve többszörösen telítetlen zsírsavat fogyasztanak, melyek az erek egészsége szempontjából nagyon előnyösek.
A magas vérnyomás betegség is kevésbé fenyegeti a vegetáriánusokat, ami az étrendi tényezők mellett a több testmozgásnak, a dohányzás mellőzésének és a vegetáriánusok által gyakrabban alkalmazott sresszoldó technikáknak is köszönhető. Általánonosságban a vegetáriánusok koffeinfogyasztása is mérsékeltebb.
A vegetáriánusok epekőtől is ritkábban szenvednek, ez összefüggésben van a kisebb összenergiabevitellel, valamint a magasabb élelmirost fogyasztással egyaránt.
Megemlítendő előnye a vegetáriánus étrendnek, hogy a vesét is kevésbé terheli meg mivel mérsékeltett a fehérjebevitel.
A vegetáriánusok körében a húsfogyasztás elhagyása miatt kevésbé fordul elő emelkedett húgysavszint, és köszvény.
Az egyik legjobb érv a vegetáriánus életmód mellett, hogy bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Köztük a leggyakoribb ráktípusokét: a vastagbél-, az emlő- és a tüdőrákét. Ez valószínűleg az alacsonyabb koleszterin- és telítettzsír bevitelének, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek kerülésének, a rostban gazdag étrendnek, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzésének egyaránt köszönhető.
Láthatjuk, hogy a vegetarianizmus kedvező egészségre gyakorolt hatásainak hátterében leginkább a komplex egészséges életmód áll. A rendszeres testmozgás már önmagában képes csökkenteni a súlyfelesleget, ami az összes fent említett betegség esetében rizikófaktor, ezentúl számos egyéb betegség kockázatát is megnöveli. A dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás pedig önmagában rengeteg betegséget előidézhet. A megfelelő stresszkezelés és stesszoldó technikák alkalmazása szintén óriási lépes az egészség felé. Tehát a hangsúly nem csak kimondottan az étrenden van.
Ha viszont kizárólag az étrendről beszélünk a vegetáriánus étrend előnye sem feltétlenül csak a húsok elhagyásában rejlik. A pozitív hatások sokkal inkább abból erednek, hogy a húsok, illetve a hústartalmú élelmiszerek helyett rengeteg gabonát, zöldséget és olajos magvakat elfogyasztanak. Ezek az élelmiszerek rendkívül értékesek, ha a tápanyagösszetételüket nézzük. Bevisznek velük nagy mennyiségű élelmi rostot, rengeteg vitamint és ásványi anyagot, illetve egyszeres- és többszörösen telítettlen zsírsavakat is, melyekben a vegyes étrend gyakran hiányos.
A kedvező élettani hatások ellenére sokan idegenkedünk a vegetáriánus étrendtől, hiszen mégis csak egy szélsőségesebb táplálkozási irányzatról van szó, sőt nagy odafigyelést és szakszerűen összeállított étkezéseket igényel annak érdekében, hogy hosszútávon se alakuljanak ki hiánybetegségek.
Jó hír, hogy nem kell vegetáriánusnak lennünk ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, sőt a kedvenc ételeinkről sem kell teljesen lemondanunk. Elég ha tanulunk a vegetáriánus életformából, és egyes elemeit megpróbáljuk átemelni a saját életvitelünkbe. Az étrendünket sem szükséges gyökeresen megváltozatnunk, de fogyaszthatunk több gabonát, odafigyelhetünk a magasabb rostbevitelre, és dönthetünk a kevésbé feldolgozott, természetesebb alapanyagok mellett. A húsokat sem kell teljesen kizárnunk az étrendünkből, lehetünk viszont időnkét kreatívak, és helyettesíthetjük valamilyen növényi alapú élelmiszerrel, amiből egészen más értékes tápanyagokhoz jutunk, például egy gabonafasírt erre kiváló opció.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Sportswear Design | jordan 4 premium light bone