Kevesebb hús, több gabona II.

2021 március 12, péntek Off By Eletfa Elelem

A vegetáriánus étrend az utóbbi évtizedben ismét világszerte egyre népszerűbbé vált. A vegetarianizmus nemcsak az étrendre terjed ki, hanem egy életmódot, életfilozófiát is magába foglal. Az igazi vegetáriánus nem iszik, nem dohányzik, odafigyel a kellő mennyiségű napi testmozgásra, gyakran alkalmaz feszültségoldó technikákat is. Tehát egyfajta életfilozófiáról van szó, mely az egészséges életmód minden elemére hangsúlyt fektet.

Azonban a vegetarianizmus célja nemcsak az egészséges életmód lehet, a törekvés egyre inkább az ökológiaia lábnyom csökkentésére irányul. Sokan vallási vagy etnikai okokból választják ezt a táplálkozási formát.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a 2006-os jelentése alapján az üvegházhatási gázok kibocsátásának a 18%-áért az állattenyésztés felelős. A szén-dioxid 9%-a, a metán 37%-a, a dinitrogén-oxid 67%-a az állattartás által előállított. Már a fenntarthatóság is elég indok arra, hogy kevesebb húst fogyasszunk, esetleg vegetáriánus vagy vegán eletmódot válasszunk.
A kevesebb állati eredetű termék fogyasztása nem csak a Földünk, hanem az egészségünk számára is előnyökkel járhat. A vegetáriánus életmód csökkentheti egyes krónikus, nem fertőző megbetegedések gyakoriságát, így javítja az életkilátást. A vegetáriánusok között ritkábban fordulhat elő az elhízás, a magas vérnyomás betegség, a szív és érrendszeri megbetegedések, az epekövesség, valamint a kettes típusú cukorbetegség. A vegetáriánus étrend ezentúl csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések rizikóját, köztük a leggyakrabban előfordulókat az emlő-, tüdő- és a vastagbélrák kialakulásának az esélyét is.

A vegetarianizmusnak különböző formái terjedtek el, vannak a tradicionális formák és az atipusos vegetarianusok.

Tradicionális vegetáriánusok:

  • Szemivegetáriánusok: Főként növényi eredetű élelmiszerekből áll az étrendjük, viszont mellette kevés halat, szárnyasokat, tojást, tejet és tejtermékek fogyasztanak.
  • Ovo-laktovegetáriánus: A növényi élelmiszerek mellett a tej és a tojás, illetve az ezekből készült élelmiszerek fogyasztása megengedett. A húst viszont kizárják az étrendjükből.
  • Laktovegetáriánus: A növényi élelmiszerek mellett a tej fogyasztása megengedett számukra. Azonban a húsok és a tojás már nem része az étrendjüknek.
  • Ovovegetáriánus: A növényi élelmiszerek mellett a tojás fogyasztása megengedett számukra. A húst, valamint a tejet és tejtermékeket viszont kizárják az étrendjükből.
  • Vegán: A vegánok kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak. A vegán étrendben még a méz sem kaphat helyet.

Atípusos vegetarianizmus:

  • Nyers koszton élők: Semmit nem fogyasztanak, ami iparilag feldolgozott. Jellemzően az ételeik csak zöldségeket, gyümölcsöket, és gabonákat tartalmaznak.
  • Fruitáriánusok: Növényi étrenden élnek, ami legnagyobb részben gyümölcsökből áll.
  • Makrobiotikus étrend: A Yin-Yang elvén alapuló gabonacentrikus diéta. Alapvetően vegetáriánus táplálkozásról van szó, viszont minimális mennyiségben állati eredetű termékek fogyasztása is engedélyezett. Erősen hangsúlyozza az élelmiszerek bio eredetét. A helyben megtermelt nyersanyagokat. részesíti előnyben, ami szintén csökkenti az ökölógiai lábnyomot.
  • Jógavegetáriánus: Az alapján választják meg az elfogyasztandó táplálékot, hogy megfeleljen a ”nem ártás” elvének, valamint a test harmonikus, zavartalan működését kell, hogy szolgálja.
  • Natúr konyha: A natúr konyha alapanyagai tartósítószerektől és mesterséges adalékanyagoktól mentesek. Ezentúl azt is figyelembe veszi, hogy az alapanyagok növényvédő szerek nélkül termesztett úgynevezett „bio” termékek legyenek.
  • Reform étrend: A reform étrend a szemivegetáriánus étrend egy változata, csökkentett állati fehérjefogyasztás és természetes eredetű élelmiszerek előnyben részesítése jellemzi.

 

A gabonák azért fontos alapélelmiszereink, mert igen magastápértékűek, és a vegetarianizmus minden formájában az étrend részét képezhetik. Ezekben a szélsőségesebb táplálkozási formákban pedig a gabonák kifejezetten fontos -szénhidrát, -fehérje, -élelmirost és ásványianyag-források.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Running sport media | Patike – Nike Air Jordan, Premium, Retro Klasici, Sneakers , Gov