Tudatosabb táplálkozás gabonákkal

2021 február 4, csütörtök Off By Eletfa Elelem

Az utóbbi időben az egészségmegőrzés és a szervezetünk felvértezése az esetleges kórokozókkal szemben mindennapi téma lett. Akik eddig kevésbé törődtek a betegségek megelőzésével, azok is tudatosabbak lettek. Azok, akik ezelőtt is nagy figyelmet fordítottak az elsődleges prevencióra, most jellemzően még fokozottabban támogatják szervezetük védekező rendszerét. Általánoságban mondható, hogy eljött egy életmódváltás, aminek a tudatosabb táplálkozás is a részét képezi.

A tudatos táplálkozásba beletartozik, hogy gondosan megválogatjuk az elkészítendő ételek alapanyagait, azzal a céllal, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges vitaminokat és nyomelemeket.

A különböző zöldséglevesekkel számos vitamint és ásványi anyagot bevihetünk. Ha levesbetéttel szeretnénk tartalmasabbá tenni, tészta helyett célszerűbb valamilyen gabonafélét belefőzni, így nem csak az energiatartalma lesz magasabb, hanem mikrotápanyagokban is gazdagabb lesz.

A főétel esetében fontos, hogy ne csak a feltét legyen tápláló, hanem az elfogyasztott köret is, hiszen az adja ki a főétel nagy részét. Ha a fehérrizs vagy a burgonya helyett, valamilyen gabonát választunk jóval több értékes vitaminhoz és nyomelemhez hozzájutunk. Tovább gazdagítjuk a főételünket, ha köret felét valamilyen friss salátára cseréljük.

Az egészséges bélflóra fontos része a szervezetünk védekező rendszerének, fenntartásához pedig élelmi rostokra van szükségünk, a gabonák a legjobb rostforrások közé tartoznak, ezért fontos, hogy helyet kapjanak a napi étrendünkben. Gabonák nélkül nagyon nehéz biztosítani a megfelelő rostbevitelt.

Az alapanayagok mellett az ételkészítés módja is nagy jelentőségű az egészségmegőrzés szempontjából. A bő olajban sütés során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek, ezért érdemes inkább a főzést vagy a párolást előnyben részesíteni. A sütőben zsiradék nélküli sütés is jó alternatíva lehet, sütőpapír használatával elkerülhető, hogy az étel leragadjon. A hőkezelés során az élelmiszer tápértéke csökkenhet, ezért a zöldségek esetében fontos, hogy friss zöldségek is helyett kapjanak az étrendünkben.

A gabonák esetében egyszerű dolgunk van, mert ázatatás és egy rövid főzés után már fogyaszthatóvá válnak.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

best Running shoes | nike sb gato white gold ring enhancers