Az egészséges fogakért II.

2020 szeptember 30, szerda Off By Eletfa Elelem

Az egészséges fogazat kialakulásához és fenntartásához szükség van a megfelelő tápanyagok bevitelére. Ebbe beletartozik a megfelelő fehérjebevitel, emellett bizonyos ásványi anyagok és vitaminok biztosítása is.

Az ásványi anyagok közül a cink, a foszfor, a fluorid, a kalcium és a magnézium járulhatnak hozzá az egészséges fogazat kialakulásához és fenntartásához.

A vitaminok közül a B-vitaminnak, a C-vitaminnak, a D-vitaminnak és a folsavnak lehet szerepe.

A gabonák növényi fehérjeforrásként hozzájárulnak szükséges napi fehérjebevitel biztosításához.

A gabonák jellemzően jó ásványi anyag források, cink- és magnézium tartalmuk kiemelkedő.

A gabonák B-vitamin tartalma számottevő, a bulgur és a kuszkusz például folsavban is viszonylag gazdag.

Tehát amellett, hogy a gabonák rosttartalma jótékonyan hat fogaink egészségének a megőrzésére, fogyasztásukkal olyan tápanyagokhoz is hozzájuthatunk, amelyek az egészséges fogazat kialakulásához és fenntartásához szükségesek.

Fontos a mértékletes, kiegyensúlyozott táplálkozás, a túl sok szénhidrát fogyasztása károsan befolyásolhatja a fogaink állapotát, mivel az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok fokozzák a szájban a savtermelést. Fontos, hogy a cukros ételek fogyasztását kerüljük.

A túl gyakori étkezések is növelhetik a fogszuvasodás rizikóját, hiszen a gyakori savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása növeli az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a helyreállítás esélyét.

Természetesen a fogaink egészségében nem csak a táplálkozásunk döntő. A fogszuvasodás kialakulásában genetikai hajlam is közre játszhat, amire nincs ráhatásunk. A nem megfelelő szájhigiénia és a dohányzás szintén rizikó tényező.

A kiegyensúlyozott táplálkozással és a rostdús gabonák fogyasztásával többek között fogaink egészségének a megőrzéséért is sokat tehetünk. Már gyermekkortól érdemes lenne odafigyelni a fogak egészségére, hiszen a problémák már egészen kis kortól kezdődnek. A rendszeres fogorvosi ellenőrzéseknek szintén fontos szerepük van a felnőttkori fogvesztések elkerülésében.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

jordan release date | 【国内5月24日発売予定】 ナイキ ズーム フライ SP ホワイト/ボルト グロー (AJ9282-107) – スニーカーウォーズ