A gabonák helye az idősek étrendjében I.

2020 május 12, kedd Off By Eletfa Elelem

Az idősek táplálkozásának az egyik kritikus pontja a rostbevitel, pedig ők az a korosztály, akik számos olyan betegségben érintettek, melyeknek kockázata megfelelő mennyiségű élelmirost fogyasztásával csökkenthető lenne. Ide tartoznak többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések.
Az idősek általában fogékonyabbak a fertőzésekre, jellemzően az immunrendszerük már kevésbé hatékonyan működik. Ezért fordulhat elő az, hogy még egy fiatal úgy esik át egy fertőzésen, hogy észre sem veszi, addig az idős hozzátartozójánál ugyanaz a kórokozó akár halálos kimenetelő betegséget okozhat.
Gyakran megfeledkezünk róla, de gyakorlatilag a mikrobiom is része a szervezetünk védekezőrendszerének. Számtalan baktérium él bennünk és rajtunk, melyek egy mikrobiális közösséget alkotnak. Ez egy funkcionális egységnek tekinthető, amely többek között az immunrendszer sejtjeivel is kapcsolatban van, így hatást gyakorol szervezetünk védelmi reakcióira.
Az egészséges bélflóra fontossága már eléggé bekerült a köztudatba, a mikrobiom részét képezik a bélben lévő baktériumok is. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek képesek a bélcsatornában megtelepedni és szaporodni. Ezek főként tejsavbaktériumok és bifidobaktérimok. A probiotikus tejsavbaktériumoknak egy része túléli a gyomorban a gyomorsav, illetve a vékonybélben az epesavak és az emésztőenzimek pusztító hatását, így élve jutnak el a vastagbélbe, ahol megtapadnak a bélfalon és szaporodni kezdenek. A probiotikumok jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát. A különböző savanyított tejtermékek például jó probiotikum források.
A prebiotikumok a szervezetben szintén nem bomlanak le, hanem emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe. Ezek a szerves vegyületek szelektíven fokozzák bizonyos baktériumok, elsősorban a probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tulajdonképpen tápanyagul szolgálnak számukra. Ezzel szemben a nem jótékony bélbaktériumok jelenlétükben visszaszorulnak.
A prebiotikumok közé tartozik a rezisztens keményítő, amelynek az egyik forrása az egész vagy részlegesen őrölt gabonaszemek. A búza például fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely a Bifodobaktériumok szaporodását segíti.
A stresszes és mozgásszegény életmód nem megfelelő táplálkozással társulva nem kedvez a bélflóra egyensúlyának. Sok élelmi rost fogyasztásával viszont nagy mértékben támogathatjuk a bélrendszerünkben elő jótékony baktériumokat.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

buy footwear | balerínky