Gabonákkal az erős immunrendszerért

2020 április 7, kedd Off By Eletfa Elelem

Ebben az időszakban az immunrendszer erősítése kiemelt szerepet kap. Szervezetünk felkészítése, hogy szembe tudjon nézni az esetleges fertőzésekkel, azonban igen komplex feladat. Először is, nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvás ahhoz, hogy szervezetünk napról napra regenerálódni tudjon, és minden szervünk el tudja látni a funkcióját. A második fontos tényező a rendszeres testmozgás, ami nem csak a testi, de a mentális egészségünk szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Minden helyzetben meg kell találnunk a módot a napi fizikai aktivitás biztosítására. A harmadik lényeges tényező a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Meg kell adnunk a testünknek minden szükséges tápanyagot.
Az egészséges táplálkozás részét képezik a különböző gabonafélék. A gabonák kiváló élelmi rostforrások. Egy átlagembernek naponta körülbelül 30 gramm rost bevitele javasolt, bizonyos betegségek esetén, ide tartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek is, még magasabb az ajánlott mennyiség. A rosthiányos táplálkozás hazánkban különösen jellemző, sokan az ajánlott mennyiség felét sem viszik be. Az élelmi rostoknak azonban nem csak a megfelelő bélmozgás fenntartásában van jelentős szerepük. Az élelmi rostok megfelelő mennyiségű bevitelével hozzájárulhatunk az egészséges bélflóra kialakulásához. A bélben lévő mikrobák az élelmi rostokat a szervezet számára előnyös anyagokra bontják le. Az egészséges bélflóra létfontosságú szervezetünk védekezőképességének a megtartásához.
A gabonákat a kedvező rosttartalmuk mellett, azért is ajánlott fogyasztani, mert sokféle olyan értékes tápanyagot tartalmaznak, amik hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez.
Számos különböző antioxidáns megtalálható egyes gabonákban, amelyek a szabadgyökök károsító hatásaival szemben biztosítanak védelmet.
A kölesnek a cink és vastartalma kiemelkedő, melyek bizonyítottan hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.
A zab szintén magasabb vastartalommal rendelkezik, tartalmaz folsavat, emellett antioxidánsokat is. Az antioxidánsok pedig hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A bulgur is tartalmaz vasat és folsavat, B- vitaminokat is, ezenfelül jó E-vitamin forrás. Az E -vitamin nagyon erélyes antioxidáns.
A quinoa vastartalma is kiemelkedő, de antioxidáns tartalma miatt is érdemes fogyasztani.
A hajdina szintén tartalmaz cinket és vasat, emellett B vitaminokat, sőt antioxidánsokban is kimondottan gazdag.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Asics footwear | Women's Nike Air Max 270 trainers – Latest Releases