Gabonák, mint ,,superfood”?

2020 április 7, kedd Off By Eletfa Elelem

Az utóbbi években nagyon divatossá vált a ,,superfood” kifejezés. Számos régóta ismert és fogyasztott élelmiszert kiáltanak ki szuperélelmiszereknek, köztük egyes gabonákat is.
A szó eredeti jelentése, különösen tápláló és egészséges élelmiszer. 2007-ben a ,,superfood” kifejezés használatát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, vagyis az EFSA szabályozta. Az EFSA az Európai Unió egyik tudományos szervezete, feladata az élelmiszerláncot fenyegető kockázatok értékelése, és tudományos szakvélemények megfogalmazása.
Egyes élelmiszerekre vonatkozóan vannak az EFSA által elfogadott állítások, ezen állításokat az EFSA kellően alátámasztottnak találta ahhoz, hogy az élelmiszer csomagolásán is fel lehessen őket tüntetni.
A gabonák közül a zabra vonatkozóan például vannak EFSA állítások, amelyek tudományosan megfelelően igazoltak.
Étkezés részeként fogyasztott zabból származó béta-glükán hozzájárul az adott étkezést követő vércukorszint-emelkedés csökkentéséhez.
A zabrost fogyasztása hozzájárul a széklet mennyiségének növeléséhez.
A gyakran ,,superfood”-ként emlegetett quinoa, köles, tönkölybúza, hajdina és bulgur, nem érdemeltek ki EFSA állítást, ennek ellenére tápanyagtartalmuk figyelemre méltó. Kiváló rostforrások, ezenfelül bizonyos ásványi anyagokban és vitaminokban kimondottan gazdagok.
A kálium és a magnézium tartalma ezeknek a gabonáknak kiemelkedő, de B vitaminokban is bővelkednek.
A quinoa más gabonákhoz képest lizinben gazdagabb. Annak ellenére, hogy az energiatartalma alacsony, a fehérjetartalma magas, így a fogyni vágyók étrendjében is jól megállja a helyét.
A köles fogyasztása májbetegek számára különösen ajánlott, mert kéntartalmú aminosav tartalma magasabb, mint más gabonáknak.
A tönkölybúza is sokoldalúan felhasználható, kiváló növényi fehérjeforrás. A vegetáriánusok és a vegánok étrendjéből csaknem kihagyhatatlan.
A hajdina a rutin és a P-vitamin tartalma miatt különösen értékes, de számos antioxidánsban, E vitaminban és flavonoidokban szintén bővelkedik a hajdina.
A bulgur a folsav tartalma kiemelkedő, de számos egyéb értékes tápanyagot tartalmaz még.
Valójában nincsennek egészséges és egészségtelen élelmiszerek. Túl nagy mennyiségben a legegészségesebb élelmiszerek is károsak lehetnek az egészségre. A hangsúly mindig a megfelelő mennyiségeken és a mértékletességen van, illetve a fontos, hogy minden szükséges tápanyaggal ellássuk a szervezetünket.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

jordan Sneakers | Releases Nike Shoes