Ha tavasz akkor méregtelenítés? I.

2020 március 2, hétfő Off By Eletfa Elelem

Sokan a tavasz beköszöntével drasztikus méregtelenítő-kúrákba kezdenek, melyek nem csak feleslegesek, de szélsőséges esetekben még veszélyesek is lehetnek. Szervezetünk méregtelenítését az egészséges máj és a vese tökéletesen elvégzi. A testünkbe került káros vagy éppen nem hasznosítható anyagok verejték, vizelet vagy széklet formájában kiválasztódnak.
Májbetegeknél és veseelégteleneknél pedig eleve speciális diéták betartása szükséges, tehát náluk sem a méregtelenítő-kúra a megoldás, sőt ezekben az esetekben még nagyobb veszélyeket rejthet magában.
Semmiképp ne vonjuk meg magunktól a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat hosszútávon, hiszen még egészséges embereknél is könnyen tápanyaghiányos állapotok alakulhatnak ki, különösen fejlődő szervezeteknél, valamint a terhesség és a szoptatás ideje alatt.
Az extrém szénhidrátmegvonás cukorbetegeknél hipoglikémiát okozhat, különösem inzulinnal kezelteknél. Ezért diabetes fennállása esetén még rövidtávon sem ajánlott eltérni az egyénileg meghatározott napi szénhidrátmennyiségtől, és annak napi elosztásától.
Magas vérnyomás betegség és szívelégtelenség esetén szintén fokozottan veszélyesek lehetnek a különböző szélsőséges méregtelenítő-kúrák.
Mit csináljunk, ha mégis szeretnénk tenni tavasszal valamit az egészségünkért?
A vízhajtókat és a hashajtókat felejtsük el, ezek csak indokolt esetekben, orvosi javaslatra alkalmazhatóak. A különböző ellenőrzött minőségű gyógyteák és étrend-kiegészítők támogathatják az egészségünket, viszont legtöbb esetben ezek a készítmények nem csak szezonálisan, a tavaszi időszakban alkalmazandók, hanem hosszútávon fejtik ki jótékony hatásukat.
A legnagyobb szerepe a helyes táplálkozásnak van, amely szintén nem a tavaszi időszakra szól. Ha egész évben kiegyensúlyozott a táplálkozásunk, és megadjuk szervezetünknek mindazt, amire szüksége van, nem kell tartanunk a ,,mérgektől”. Persze a magas feldolgozottságú, nagy sótartalmú, cukros, és transzzsírsavakban gazdag élelmiszerek egész évben kerülendők.
A magas rosttartalmú gabonák az egészséges étrend fontos részét képezik. A bennük lévő élelmi rostok képesek megkötni olyan anyagokat, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége. A salakanyag mennyiségét növelik, de a bélben való tartózkodási idejét csökkentik. Egyes rostok táplálják továbbá a jótékony hatású bélbaktériumokat, ezzel szintén hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. A magas rostbevitel mellett elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel.
A gabonák nem csak rostban gazdagok, hanem számos nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaznak, többek között káliumot és magnéziumot is. Jó vitaminforrások, főként B vitaminokban bővelkednek.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Nike air jordan Sneakers | THE SNEAKER BULLETIN