Gabonák és a cukorbetegség IV.

2020 február 5, szerda Off By Eletfa Elelem

A cukorbetegek számára nem a legjobb megoldás, ha magas feldolgozottságú élelmiszereket vesznek. Az elfoglalt cukorbetegeknek ajánlott inkább otthon gyorsan elkészíthető, a diétájukba beilleszthető alternatívákat választanak.
A felkész vagy kész ételek általában nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak. A cukorbetegek számára a cukorral készült ételek alapvetően kerülendők, nagy mennyiségben főleg. Bár a diabetikus édességek nem tartalmaznak kristálycukrot, szénhidrát tartalmuk, és az energiatartalmuk is gyakran magas. Persze a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az édességekről, de ajánlott ezeket számukra cukorpótlókkal vagy cukorhelyettesítőkkel édesíteni.
Számos desszert készíthető gabonákból a kásáktól egészen az aprósüteményekig. Gyakorlatilag bármely gabonák felhasználhatók erre a célra, de a köles, a quinoa, a kuszkusz leginkább alkalmas édes ételek készítéséhez. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ha nem is teszünk az ételbe cukrot a szénhidráttartalmát könnyen megemelhetjük például gyümölcsökkel. Gyümölcsöket csak mértékkel fogyasszunk, a szénhidráttartalmukat a napi szénhidrátbevitelbe szintén bele kell számolni, csak úgy, mint az elfogyasztott gabonák szénhidráttartalmát. Az asztalt gyümölcsök és a lekvárok a koncentrált cukortartalmuk miatt kerülendők, vagy csak nagyon minimális mennyiségben fogyaszthatók.
A másik probléma a félkész élelmiszereknél, a magas nátrium tartalom. Ha a cukorbetegség magas vérnyomás betegséggel társul a szövődmények rizikója még nagyobb. Ezért mindenképp érdemes odafigyelni a mértékletes sófogyasztásra. Kóstolás nélkül soha ne sózzunk.
Főzőtasakos gabonákból egyszerűen készíthetnek köretet azok is, akik nem szeretnek főzni. Egy gyors egytálételt is könnyedén összedobhatunk a cukorbetegek étrendjébe beilleszthető gabonákkal. Egy rizseshús rostban gazdagabb alternatíváját kapjuk, ha a riszt quinoára cseréljük.
A felkész vagy előre elkészített ételekkel további probléma, hogy általában magas a zsírtartalmuk. Különösen a súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegeknek nagyon oda kell figyelniük a rejtett zsírokra. Vörös húsok helyett a cukorbetegek gyakrabban fogyasszanak baromfit, és azt is lezsírozva. A baromfik általában a hasi részen és a bőr alatt raktározzák a zsírt, ezért ételkészítéskor a zsír könnyen leválasztható. Ha a cél a testsúly csökkentés érdemes a bőrt is eltávolítani sütés előtt.
Cukorbetegek számára a sovány húsokat, halakat, teljes kiőrlésű gabonákat, és sok friss zöldséget, valamint hidegen sajtolt növényi olajokat tartalmazó mediterrán diéta a legideálisabb.
Egy cukorbeteg diétájánál nem elég a szénhidrátbevitelre koncentrálni. Nagyon fontos, hogy a hízás elkerülése végett ne haladjuk meg a szükséges energiabevitelt, ha pedig a fogyás a cél, akkor a felhasznált energiánál kevesebbet kell bevinni. A szénhidrátanyagcsere mellett diabetes esetén következményesen érintett a zsír- és a fehérjeanyagcsere is.
Egy kis odafigyeléssel, és nem mindig a kényelmi megoldások választásával sokat tehetnek a cukorbeteg az anyagcseréjük javításáért.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

latest Nike Sneakers | previously released jordans