Gabonák és a cukorbetegség II.

2020 január 22, szerda Off By Eletfa Elelem

A cukorbetegség jellemző tünetei többek között a gyakori éhségérzet, illetve szomjúság, gyakori vizelési inger, lassú sebgyógyulás, állandó fáradtság. A szövődményei közé tartoznak a vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés. Megdöbbentő adat, hogy a hazánkban végzett évi 5000 amputációnak a feléért a diabetes felelős. A szövődmények elkerülése végett fontos lenne a cukorbetegek számára a diéta betartása az orvos által előírt gyógyszeres kezelés mellett.
Alapvetően megkülönböztetjük az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget. Az 1-es típusú cukorbeteg minden esetben inzulinra szorul, ugyanis nincs saját inzulintermelése. A 2-es típusú cukorbeteg esetében a betegség stádiuma határozza meg a kezelés módját. Vannak a cukorbetegségnek egyéb speciális típusai is. A gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő diéta viszont minden típus esetében sarkalatos pont.
A cukorbetegek diétájában meghatározó jelentőségű a makro- és mikrotápanyagok helyes aránya és mennyisége. Korlátlan mennyiségben semmi nem fogyasztható.
A napi energia- és szénhidrátbevitelt legalább három, de inkább több alkalomra kell szétosztani. Ajánlott a 3 főétkezés mellett 2-3 kisétkezés beiktatása. Természetesen az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében a kezelőorvossal szükséges konzultálni, mivel az étkezések számát az inzulin típusához kell igazítani.
Gyakran a legnagyobb dilemmát a kisétkezések okozzák, hiszen ilyenkor általában kevés idő jut az étkezésre, általában nem vagyunk otthon, sőt nem biztos, hogy asztalhoz tudunk ülni. Egy quinoából készült aprósüteményt viszont könnyedén magunkkal vihetünk, és egy cukorbeteg étrendjébe is jól beilleszthető. Pépesre előfőzött quinoát gyúrjunk össze tojással, kevés reszelt almával ízesítsük fahéjjal, és energiamentes mesterséges édesítőszerrel. Formázzunk golyókat, majd sütőpapíron süssük ropogósra
Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása, sokat segíthet az anyagcsere-állapot javításában. A magas glikémiás indexű élelmiszerek hirtelen megemelik a vércukorszintet, de a vércukorszint utána ugyanolyan gyorsan ismét leesik. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassabban emelik a vércukorszintet, így elkerülhető a vércukorszint nagymértékű ingadozása. A rostdús ételek glikémiás indexe kedvezőbb, ide tartoznak a rostdús gabonák. A zab és a quinoa rosttartalma például kiemelkedő, megfelelő mennyiségben főzve vagy párolva, mindkét gabona ideális köret egy cukorbeteg számára.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Running sports | Air Jordan XXX1 31 Colors, Release Dates, Photos , Gov