Gyermekkori táplálkozás II.

2019 november 8, péntek Off By Eletfa Elelem

Jelenleg minden 4-5. gyermek, a 15-16 éves lányoknak pedig csaknem a 30%-a rendelkezik súlytöbblettel. Ez nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy túlzott energiabevitel, nem elegendő testmozgással párosul.
A szülők elfoglaltsága miatt a gyerekek gyakran magasabb zsír- illetve cukortartalmú gyorsételek, vagy fehér lisztből készült pékáruk fogyasztására kényszerülnek. Ezeknek az élelmiszereknek az energiasűrűsége nagy, ennek ellenére nem biztosítanak hosszútávú jóllakottság érzetet, a telítő értékük nem megfelelő. Az ,,üres kalóriák” fogyasztása jelentős többletenergia bevitellel jár együtt. A gyorsételekhez kiskorban könnyű hozzászokni, ami idővel a hagyományos ételek elutasítását eredményezheti. Az elhízás kockázatát a csökkent fizikai aktivitás tovább fokozza, amiért főként az elektronikus játékok felelősek.
Az energiabevitel nagy részét összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekkel tudják biztosítani a gyerekek számára is. Erre a gabonák megfelelően elkészítve kiválóan alkalmasak. A rostbevitelt a kor előrehaladtával növelni kell. Igaz, hogy a túl sok élelmi rost fogyasztása csökkentheti egyes tápanyagok felszívósását, viszont gyerekeknél inkább a rostszegény táplálkozás jellemző. Ez ellen a rostdús gabonák étrendbe való beillesztésével sokat tehetünk. Nem kell megijedni, ha a gyerek nem kedveli a teljes kiőrlésű kenyeret, hiszen más formában is juthat élelmi rosthoz. Például gabonakásák vagy köretek számos különböző formában akár gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kombinálva elkészíthetőek, sőt fűszerezéssel is könnyen alakíthatjuk őket a gyerekek ízléséhez.
Gyerekeknél a zsírban oldódó vitaminok miatt nem javasolt a zsírszegény étrend. Az esszenciális zsírsavaknak szintén nagy jelentőségük van. A zab zsírsav összetétele például meglehetősen kedvező, telítetlen zsírsavakban gazdag. Egyszerre van jelen a zabban az egyszeresen telítetlen olajsav, és a többszörösen telítetlen linolsav. A linolsav, ismertebb nevén omega-6 zsírsav esszenciális, a szervezet nem képes előállítani, így megfelelő élelmiszerek fogyasztásával kell biztosítanunk a bevitelét.
A növekedéshez és fejlődéshez kell a megfelelő fehérjebevitelt is, melynek egy részét gyermekkorban is fedezhetünk gabonákkal, viszont a nagyobb részét az állati eredetű komplett fehérjeforrásoknak kellene biztosítaniuk. A vegán étrend gyermekeknél semmiképpen nem javasolt a vashiány veszélye miatt sem.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Sportswear Design | Air Jordan 1 Retro High OG University Blue – Gov