Gyermekkori táplálkozás I.

2019 november 8, péntek Off By Eletfa Elelem

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az életünk első 1000 napjában való megfelelő táplálkozás csökkenti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, köztük az elhízásét is. Ezt az első 1000 napot a fogantatástól számítjuk.
Nagyobb testsúlyú anyáknál megnő a terhességi cukorbetegség kialakulásának az esélye, bizonyos komplikációk gyakrabban fordulnak elő a terhesség és a szülés alatt egyaránt.
Ezentúl az anya elhízása, illetve a terhességi cukorbetegség fennállása a magzat túltáplálásához vezethet, ami növeli a későbbi elhízás, inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét. A terhesség alatti nagy súlygyarapodás, nagy születési súlyt eredményezhet.
Tehát már a terhesség alatt ajánlott odafigyelni a mértékletes, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra. A terhesség alatti koplalás viszont kerülendő, mert szintén növeli az elhízás kockázatát. Magas rosttartalmú gabonák fogyasztásával a terhesség alatt sokat tehetünk az egészséges testsúly megtartásáért, így a születendő gyermek egészségéért.
Az anyatejes táplálás nem elégséges hossza szintén növeli a csecsemő esélyét arra, hogy elhízott felnőtt legyen. Nagy jelentősége van az anyatejes, vagy szükség esetén a tápszeres táplálás mellett a különböző ételek időben való bevezetésének is. Az élelmiszerek nem megfelelő időben való bevezetése a csecsemők étrendjébe növelheti a táplálékallergiák rizikóját.
A MDOSZ ajánlása alapján a gabonákat 4 és 6 hónapos kor között javasolt beiktatni a csecsemők étrendjébe, természetesen a fő táplálék az anyatej vagy tápszer mellett. A gabonák étrendbe való bevezetését érdemes a gluténmentes gabonákkal kezdeni, ezután fokozatosan beiktatni a glutént tartalmazó gabonákat is. Erről érdemes kikérni a háziorvos vagy védőnő tanácsát.
Mindenképpen pépesre főzött formában kínáljuk a csecsemőknek a gabonákat, kis adagban. Először szoptatás vagy tápszeres etetés után próbálkozzunk, amikor már a csecsemő nem túl éhes, elkerülve ezzel a habzsolást. Fontos a megfelelő körülmények biztosítása és a türelem, erőltetésre semmiképpen ne kerüljön sor. A csecsemők gyakran csak sokadik próbálkozásra fogadnak el egy adott ételt, hozzá kell szokniuk az új ízekhez. Új élelmiszer beiktatását követően érdemes odafigyelni, hogy nem tapasztaljuk-e az allergia tüneteit. A csecsemők esetében különösen fontos, hogy az alapanyagok megfelelően legyenek kiválasztva, megtisztítva, elkészítve.
Életünk első 3 évében a csontok és izomok fejlődése különösen intenzív, ami nagy energiaigénnyel jár együtt. A növekedés és fejlődés különböző szakaszaiban folyamatosan változik a gyerekek energiaszükséglete. Azonos korú gyerekek energiaigénye fizikaiaktivitás függvényében eltérő lehet. A túlzott energiabevitel felesleges zsírszövet raktározásához vezet, attól függetlenül, hogy az fehérjéből, zsírból, vagy szénhidrátból származott.
Csecsemőknél a megfelelő szénhidrátbevitel fontos az agy glükózigénye miatt, viszont 1 éves kor után az ajánlások megegyeznek a felnőttekével.
Az egészséges táplálkozásra való nevelés már csecsemő korban elkezdődik. Már ekkor oda kell figyelni arra, hogy az étkezési szokások megfelelően alakuljanak ki.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

latest jordans | NIKE HOMME