Miért ne mondjunk le a gabonák fogyasztásáról? IV.

2019 október 7, hétfő Off By Eletfa Elelem

Egy másik oka a gabonák elhagyásának az allergia. Sokan keverik össze a lisztérzékenységet a búzaallergiával, viszont a kettő egyáltalán nem ugyanaz, a tüneteik, a kezelésük és a diétájuk is nagyon különböző. A lisztérzékenység egy autoimmun eredetű megbetegedés, melynek a kellemetlen tünetek mellett súlyos szövődményei is lehetnek, ezek elkerülése végett szigorú élethosszig tartó diéta szükséges, mely a gluténtartalmú búza elhagyása mellett, a rozs és az árpa étrendből való kiiktatását is jelenti. A gluténmentes gabonatartalmú élelmiszerek viszont fogyaszthatók, és a kiegyensúlyozott étrend érdekében erősen ajánlottak.
A táplálékallergia fennállásánál az adott élelmiszer elfogyasztása után mindig egy specifikus tünetegyüttes jelentkezik. Ilyenkor az adott táplálék, vagy annak egyik összetevője antigénként viselkedik, és egy kóros immunreakciót vált ki. A táplálékallergia kialakulásának is számos oka lehet, például genetika, pszichés, környezeti tényezők, a táplálkozás, valamint a táplálékok időben való bevezetése az étrendbe csecsemő korban itt is meghatározó. A táplálékallaergia gyermekkorban gyakoribb, a fő allergének a korral változnak. A táplálékallergia allergénkerülő étrenddel kezelhető.
A búzaallergia előfordulási gyakorisága csupán 0,5%. Felnőttkorban gyakrabban fordul elő, általában fű- és gabonapollen-allergiához kapcsolódva. Ha gyerekeknél alakul ki, ők jellemzően ,,kinövik”. Főként légúti tünetek formájában jelentkezik. A búzaallergia esetében az allergiás reakciót legtöbbször nem a glutén váltja ki, hanem az alfa-amiláz inhibitor és a tripszin inhibitor, tehát a búza egyéb komponensei. Ilyenkor a gluténmentes búzakeményítő is ellenjavallt, nem úgy, mint a lisztérzékenyek számára. A búzaérzékenyek, hacsak nem a gluténre érzékenyek, a nyomokban glutént tartalmazó gabonákat fogyaszthatják, számukra a rozs és az árpa sem ellenjavallt, csak a búzát kell kiiktatniuk az étrendjükből. A búzaallergiásoknál ritkán előfordul, hogy más gabonafélékre keresztreagálnak, ilyenkor a tüneteket előidéző gabonákat is el kell hagyni. Az allergenitás főzéssel és sütéssel nem csökkenthető.
Fontos azonban, hogy aki allergiás tüneteket produkál, vizsgáltassa ki, hogy pontosan mire allergiás. A tápláléktüneti napló vezetése sokat segíthet az allergiének felderítésében. Ilyenkor azt érdemes feljegyezni, hogy mit fogyasztott, mikor, milyen körülmények között, és milyen tünetek, mikor jelentkeztek,
Csak az allergéntartalmú élelmiszereket érdemes ilyenkor elhagyni a hiánybetegségek és az egyoldalú táplálkozás elkerülése érdekében. A gabonák esetében ez különösen igaz, mivel táplálkozásunk alapját képezik.
A búzaallergia tehát meglehetősen kevés embert érint, és még nekik sem kell minden gabonát elhagyniuk.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Giftofvision – Sneakers search engine | Women's Nike Air Max 270 trainers – Latest Releases