Miért ne mondjunk le a gabonák fogyasztásáról? III.

2019 október 7, hétfő Off By Eletfa Elelem

Újabb oka a gabonák elutasításának a gluténtől való félelem.
A gluténérzékenyég ismert még lisztérzékenység vagy coeliakia néven. Valójában nem egy ételérzékenyégről van szó, hanem egy autoimmun eredetű betegségről. Hátterében valószínűleg genetikai okok állnak, de az anyatejes táplálás nem elégséges hossza, a glutén és a tehéntej nem megfelelő időben való bevezetése az étrendbe, sok egyéb mellett szintén rizikótényezők lehetnek. A bélbolyhok pusztulásával jár együtt, melynek eredményeképpen a vékonybél felülete csökken. Mivel a tápanyagok felszívódása sokkal kisebb felületen megy végbe, ezért szövődményként hiánybetegségek, és számos egyéb megbetegedés jelentkezhet. A kóros immunreakciót a búza, a rozs és az árpa bizonyos fehérjéi provokálják. Ezért ezeket a gabonákat teljesen ki kell zárni a gluténérzékenyek étrendjéből. A lisztérzékenyek által fogyasztott élelmiszerek még a nyomokban sem tartalmazhatják ezeket a fehérjéket.
A lisztérzékenyek száma valóban növekszik, ez a jobb szűrési lehetőségeknek és a nagyobb ismeretanyagnak is köszönhető. Magyarországon körülbelül száz emberből egyet érint. Azonban az önmagukat gluténérzékenynek diagnosztizáltak, csak kis hányada szenved valójában a betegségtől. Ha valaki a gluténérzékenység tüneteit észleli mindenképpen forduljon orvoshoz, mert ha tényleg fennáll a betegség, akkor folyamatos kontroll és nagyon szigorú, szakszerű, dietetikus segítségével összeállított diéta szükséges. Ha pedig más áll a háttérben, akkor a tünetek valódi okát mindenképpen fel kell deríteni. Másrészről, egy nem gluténérzékeny számára a gluténmentes diéta nemcsak fölösleges, de még egészségre káros is lehet, ha egyoldalú vagy tápanyagszegény.
A legáltalánosabb probléma, hogy a gluténmentes étrend gyakran nagyon rostszegény, a gluténmentes termékek is sok esetben jóval kevesebb élelmi rostot tartalmaznak, mint a hagyományos élelmiszerek. Az alacsony rostbevitel számos betegség rizikótényezője lehet, például az elhízás, a cukorbetegség, a vastagbélrák, valamint a szív és érrendszeri betegségek is nagyobb eséllyel fordulnak elő a rosthiányosan táplálkozók körében. Az elégtelen rostfogyasztás jele lehet a székrekedés, a hasi diszkomfort érzés, a gyakori fáradság, állandó éhségérzet. Ez azzal magyarázható, hogy a normál bélműködés fenntartásához, és a kiegyenlített vércukorszint eléréséhez is szükségünk van az élelmirostokra. Arról nem is beszélve, hogy a vízben oldódó rostok még a koleszterin kiürülését is segítik, így az erek védelmében szintén szerepük van. Tehát tévednek, akik egészségesebbnek tartják a gluténmentes étrendet. A ténylegesen gluténérzékenyek számára is fontos, hogy a gluténmentes gabonákkal, például quinoa, köles, hajdina, biztosítsák a megfelelő rostbevitelt. Akik pedig azt hiszik, hogy a gluténmentes diéta fogja őket hozzásegíteni a fogyáshoz, azoknak érdemes számba venni a rostok telítőértékét, és a kiegyenlített vércukorszintre gyakorolt hatását.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

nike dunk high black leather chair for sale | Vans Lowland CC ‘Flame’ Women’s – VN0A54MH0851