Miért fogyasszanak a férfiak gabonákat? I.

2019 július 25, csütörtök Off By Eletfa Elelem

A férfiak általában sokkal kevésbé egészségtudatosak a nőknél, és nem szentelnek különösebb figyelmet a táplálkozásuknak sem. Bár alapvetően energiaszükségletük magasabb, mégis egyre több elhízott férfit láthatunk. A férfiakat jellemzően nem zavarja annyira, ha súlyfeleslegük van, velük más emberek is kevésbé kritikusak ilyen szempontból.
Az egészséges testsúly megtartása azonban nem csak esztétikai okokból fontos a férfiak esetében sem. Az elhízás a testzsír olyan mértékű elszaporodása, amely már az egészségre is kedvezőtlen hatással lehet. A WHO 1998-tól krónikus betegségként tartja számon, mely tartós kezelést igényel a testsúly csökkentése, majd megtartás céljából. Európában az összes halálozás 10%-áért az elhízás felelős, az 5. vezető halálok a túlsúly és az elhízás. Magyarországon a 2014-es Országos Tápláltsági Állapotfelmérés alapján a nők 62%-a, a férfiaknak pedig 67%-a túlsúlyos vagy már az elhízott kategóriába esik. A férfiakat tehát még nagyobb mértékben érinti.
A 2-es típusú cukorbetegség 44%-áért, a koszorúér-betegség 23%-áért, a daganatos megbetegedéseknek 7-41%-áért az elhízás okolható. Ezen felül legtöbb népbetegség rizikóját növeli a súlyfelesleg, többek között a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterin- és trigliceridszint, az agyvérzés, az alvászavarok, a depresszió, az epebetegségek és ízületi megbetegedésekét is. Férfiaknál a felesleges zsírszövet nagymértékben csökkentheti a fogamzó-képességet.
Az elhízás okai a genetikai hajlam, a fizikai aktivitás hiánya, és nem utolsó sorban a helytelen táplálkozás. A férfiak nem szeretnek kalóriát és tápértéket számolgatni, ezért gyakran túl magas az energia-bevitelük, és még a tápanyag-arányok sem megfelelőek. Általában rendszertelenebb az étkezési ritmusuk és a táplálkozási szokásaik. Az elhízás táplálkozási okai közé tartoznak a gyakori nassolás, a falásrohamok, a túlzott zsír- és krisztalloid szénhidrát fogyasztás, sok magas glikémiás indexű élelmiszer fogyasztása és a csökkent élelmi rostfogyasztás.
Az egészséges testsúly megtartása és elérése érdekében sokat segíthet a megfelelő gabonák beiktatása az étrendünkbe. Rosttartalmuknál fogva kiváló a telítő-értékük és alacsony glikémiás indexük, így segítségükkel elkerülhető a gyakori nassolás és a falásrohamok. Az élelmi rostokban gazdag ételek fogyasztása esetén az energia-bevitel rendszerint alacsonyabb, amihez a lassabb gyomorürülés is hozzájárul. Különösen jó rostforrások a zab és a tönkölybúza. A quinona és a tönkölybúza magasabb fehérjetartalma miatt is segíthetik a fogyást, vagy éppen a testsúly megtartását. Fehérjében gazdagabb étkezés után rendszerint a következő étkezés energiatartalma alacsonyabb.
A rostdús étrend mellett fokozott figyelmet kell fordítani a bőséges folyadékbevitelre, ami naponta 2-3 liter vizet jelent.

Sári Daniella
Dietetikus

Running sneakers | adidas superstar taper chart size