Fogyókúrás ételek quinoával

2019 június 12, szerda Off By Eletfa Elelem

A quinoa mellett szól az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett az is, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható. Semleges íze miatt sós főételek és édes desszertek készítéséhez egyaránt alkalmas. Főzési ideje rövid, számos egyszerű fogás készíthető belőle, így nem kell a nyári kánikulában túl sok időt a meleg konyhában töltenünk.

Üdítő reggeli a joghurtos quinoakása friss gyümölcsökkel. A quinoát félig főzzük meg vízben, majd zsírszegény natúr joghurt hozzákeverésével főzzük kása állagúra, ízlés szerint folyékony energiamentes édesítőszert tehetünk bele. Az elkészült kását bogyós gyümölcsökkel szórjuk meg, ribizlivel különösen ízletes.

Ha a meleg miatt nincs nagy étvágyunk, de mégis ebédelnénk valamit, kiváló választás egy hideg túrós almaleves quinoával. Turmixoljunk össze sovány túrót almával, ízlés szerint energiamentes folyékony édesítőszert és fahéjat is tehetünk hozzá. Levesbetétként pedig adagonként 20 gramm előre megfőzött és lehűtött quinoával dúsítsuk.

Szintén könnyed egytálétel a quinoás gombapörkölt. Kevés apróra vágott vöröshagymát serpenyőben forgassunk át úgy, hogy zsiradék helyett csak kevés vizet tegyünk alá, így könnyebben emészthető és alacsonyabb kalóriatartalmú lesz az étel. Majd tegyük hozzá a megtisztított és felvágott gombát, ezután öntsük fel paradicsompürével. Ha bolti sűrített paradicsomot használunk, keressünk hozzáadott cukor nélkülit. Végül keverjük össze főtt quinoával. Tejföl helyett joghurttal ízesítsük, melynek zsírtartalma lényegesen alacsonyabb.

Akármilyen egészséges alapanyagokkal készítjük ételeinket, a mértékletességre mindig ügyelnünk kell. A testsúlyunk megtartása végett a bevitt kalória mennyisége ne haladja meg azt az energiamennyiséget, amit a napi tevékenységünk során felhasználunk, ez az energia-egyensúly. A fölöslegesen bevitt energia raktározódik, ha pedig kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit elégetünk, akkor fogyni fogunk. Testünk energiafelhasználását sportolással nagy értékben meg tudjuk növelni.

Egyre elterjedtebbek a nagyobb méretű tányérok, ezekből azonban hajlamosak vagyunk többet enni. Vegyünk inkább hagyományos méretű tányért, a gabonaköret pedig ennek maximum az ¼-ed részét tegye ki. Ha magasabb rosttartalmú köretet választunk nem lesz szükségünk ennél nagyobb adagra ahhoz, hogy hosszú időre jóllakjunk.

A főétkezések között fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, az ilyenkor jelentkező éhségérzet gyakran már egy pohár víz elfogyasztása után mérséklődik. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a nyári időszakban megnövekszik a folyadékszükségletünk. A cukros, szénsavas üdítőitalok helyett csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet igyunk, ezzel elkerülhetjük a fölösleges többlet energia-bevitelt.

Sári Daniella

Dietetikus

 

Egy adag főtt quinoa

Running sport media | New Balance 327 Pastel Bleu/rose/jaune – WS327CL1