A quinoa, mint nyári tápanyagforrás

2019 június 12, szerda Off By Eletfa Elelem

A jó idő beköszöntével a ,,fogyókúra szezon” is sokak számára kezdetét vette. Míg mások tikkasztó meleg miatt kívánják inkább a könnyű ételeket. Bármelyik táborról legyen is szó, a quinoa mindenki számára tökéletes választás, akár főétel, akár kisétkezés alapanyagául.

A quinoa az Andok területén őshonos, Peruban, Bolíviában, Ecuadorban és a környező országokban már évszázadok óta fogyasztják, az ottani lakosság alapélelmiszere, ami nem meglepő sokoldalú felhasználhatósága miatt. Nálunk a tudatosan táplálkozók körében az utóbbi években nő rohamosan a népszerűsége az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt, viszont még mindig vannak, akik idegenkednek tőle.

Kalóriatartalma viszonylag alacsony, így csökkentett energiatartalmú étrendbe is beilleszthető. Annak ellenére, hogy energiaszegény, értékes tápanyagokban meglehetősen gazdag, így fogyasztásával elkerülhetőek a fogyókúrával együtt járó tápanyaghiányos állapotok. Kiváló ásványi-anyagforrás, kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma emelkedik ki. A hőség okozta fokozott verejtékezés miatt különösen figyelnünk kell az ásványi-anyagok pótlására. A quinoa vitamintartalma sem elhanyagolható. A növényi eredetű élelmiszerek közül fehérjetartalma magasabb, különösen lizinben gazdag. Mivel jó fehérje- és rostforrás, telítő értéke kiváló. Fogyasztás után még hosszú ideig jóllakottságérzetet biztosít.

A glikémiás indexe alacsony, tehát a vércukorszintet lassabb mértékben emeli. A magas glikémiás indexű élelmiszerek hirtelen nagyobb mértékű vércukorszint emelkedést eredményeznek, azonban amilyen gyorsan megemelkedik a vércukorszint ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását követően, olyan gyorsan le is fog esni. Az alacsony vércukorszint tüneteit már valószínűleg mindenki megtapasztalta, ide tartozik a szédülés, gyengeség érzet, homályos látás, valamint a tipikus szénhidrátéhség is. Alacsony vércukorszint esetén hajlamosak vagyunk egyszerre rövid időn belül sokat enni, ilyenkor főleg a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket kívánjuk meg, melyek elfogyasztása után a folyamat újrakezdődik. Ha rendszeresen belekerülünk ebbe az ördögi körbe, az nagymértékben megnehezíti a fogyást vagy éppen elhízáshoz is vezethet. Ennek elkerülésének érdekében sokat tehetünk, ha inkább az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszereket részesítjük előnyben, köztük a teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó ételeket, és persze a quinoát.

A quinoa könnyen emészthető, jó alternatíva lehet azoknak, akik a nyári melegben nem kívánják a nehéz, zsírosabb fogásokat, és kevesebb húsételt szeretnének fogyasztani.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Buy Kicks | Women's Nike Air Max 270 trainers – Latest Releases