Küzdjük le a tavaszi fáradságot kölessel!

2019 április 29, hétfő Off By Eletfa Elelem

A köles a középkori Magyarország legjelentősebb gabonaféléje volt, napjainkban ismét népszerűségnek örvend. Ez nem meglepő, hiszen sokrétűen felhasználható, sós és édes ételek alapanyagaként egyaránt megállja a helyét, ezen felül táplálkozás-élettani szempontból is nagyon értékes

A köles B1, B2 és B6 vitaminokban egyaránt gazdag. Ezek a vitaminok hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.

A köles ásványi anyagokban is gazdag, jó kálium-, magnézium-, mangán- és cinkforrás.

A magnéziumnak és mangánnak szintén a normál energiatermelő-anyagcserefolyamatok fenntartásában van szerepük. A kálium és a magnézium hozzájárul az idegrendszer és az izmok normál működéséhez. A cink és a mangán egyaránt jó antioxidánsok. A szervezetünket rengeteg oxidatív stressz éri, melynek következményeképpen szabadgyökök képződnek. A probléma akkor kezdődik, ha felborul a redox-homeosztázis, vagyis a szabadgyökök túlsúlyba kerülnek az antioxidánsokkal szemben. Ezért fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő antioxidáns bevitelről, így megvédjük a sejtjeinket a szabadgyökök károsító hatásaitól.

Tavasszal gyakran azzal kell szembesülnünk, hogy hiába süt a Nap, mégis kedvetlennek és kimerültnek érezzük magunkat. Eljött a várva várt kinti szabadidős tevékenységek ideje mégis szívesebben ülünk otthon, minthogy kimozduljunk a természetbe. Rosszabb esetben még valamilyen betegségbe is beleesünk.

A téli hónapokban jellemzően kevesebb a vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, így tavaszra legyengülhet a szervezetünk. Érdemes ezért odafigyelnünk a táplálkozásunkra, hogy megadjuk szervezetünknek, amire ilyenkor szüksége van. A köles fogyasztásával hozzájárulhatunk a fáradság csökkentéséhez.

Jellemzően a tavasz beköszöntével romolhat az alvásminőség, sőt az alvás mennyisége is csökkenhet, mely szintén negatívan befolyásolja a közérzetünket és a kedélyállapotunkat. Ennek fő oka, a nappalok hosszabbodása, de az óraátállítás is sokunk napi ritmusát megzavarhatja. Ha a szervezetünket feltöltöttük megfelelő tápértékű ételekkel, már szívesebben mozdulunk ki. A testmozgás könnyen átsegíthet ezeken a tavaszi alvásproblémákon, különösen, ha a szabadban végezzük.

Egy gyümölcsös köleskása egyaránt jól eshet a nehezen induló tavaszi reggeleken, és a hosszú munkaórákat követő kimerítő esti edzés után. Az idényjellegű gyümölcsök, tej vagy tejtermékek jól kiegészítik a köles tápanyag összetételét.

Sári Daniella

Dietetikus

bridge media | As part of Jordan Brands unveiling of their Summer 2021 lineup, official images of the the Air Jordan 6 „Barely Rose” (Gold Hoops) , Sciaky