Zabbal a vérzsírok ellen

2019 január 10, csütörtök Off By Eletfa Elelem

A magyar lakosság közel kétharmadának magasabb az összkoleszterin szintje a kelleténél. Az emelkedett LDL és trigliceridszint, valamint az alacsony HDL szint a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai. Magyarországon az összes halálozás legnagyobb részéért a kardiovaszkuláris halálozás felelős.

A leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a koleszterinszint csökkentők (statinok), azonban ezeknek a készítményeknek számos mellékhatása ismert. A káros következmények elkerülése végett először érdemes az étrend és az életmód felülvizsgálatával, majd optimalizálásával próbálkozni. A mindennapi testmozgás bevezetése már óriási lépés a megfelelő vérzsír értékek elérése felé, viszont a táplálkozás szerepéről sem feledkezhetünk meg. A megfelelő energiatartalmú és zsírsav-összetételű, rostdús, kiegyensúlyozott, egészséges étrend csodákra képes, ha a koleszterinszint csökkentéséről van szó.

Az egyik legjobb fegyver a rossz vérzsír értékek ellen a zab. A zab kiváló vízoldékony élelmi rostforrás, béta-glükán tartalommal rendelkezik. Ezek a rosttok csökkentik a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerből, így a vér koleszterinszintjét mérséklik.

A magas rosttartalmánál fogva a zab telítőértéke kiemelkedő, így megkönnyíti az esetlegesen alacsonyabb energiatartalmú diéta betartását, ezzel segítve az ideális testsúly elérését. A testtömeg és a hasi zsír csökkentésével már sokat tettünk szívünk és ereink védelméért.

A rostok lassítják az egyszerű cukrok felszívódását is, amelyek azon túl, hogy a fogyás ellenségei, még a vérzsír értékeket is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

A zab vérzsír értékekre gyakorolt pozitív hatásához az is hozzájárul, hogy a zsírsav összetétele meglehetősen kedvező, telítetlen zsírsavakban gazdag. Egyszerre van jelen a zabban az egyszeresen telítetlen olajsav, és a többszörösen telítetlen linolsav. A linolsav, ismertebb nevén omega-6 zsírsav esszenciális, a szervezet nem képes előállítani, így megfelelő élelmiszerek fogyasztásával kell biztosítanunk a bevitelét.

Zabpehely helyett inkább zabot használjunk, mivel a pelyhesítés emeli a glikémiás indexet. Magas vérzsír értékek esetén gyakran súlyfelesleg is fennáll, sőt a szénhidrát anyagcserével is problémák lehetnek, ilyenkor az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszereket célszerű előnyben részesíteni.

Sári Daniella

Dietetikus

Running sneakers | Nike Releases, Launch Links & Raffles