Hogyan tehetjük egészségesebbé a karácsonyi menüt hajdinával?

2018 december 4, kedd Off By Eletfa Elelem

Egyre többet hallhatunk a hajdina egészségre gyakorolt kedvező hatásairól, de sokunknak fejtörést okoz, az étrendbe való beillesztése. A karácsony közeledtével aktuálissá vált az ünnepi ételsor tervezése, melyben kitűnően megállja a helyét.

Legtöbb családnál akármilyen ünnepről legyen szó, a menüsort a húsleves nyitja. Garantáltan megreformálja a hagyományos húslevest, ha levesbetétként tészta helyett hajdinagombócot teszünk bele. Csak annyi a dolgunk, hogy a már megfőtt hajdinát petrezselyemzölddel, sóval ízlés szerint ízesítjük, majd annyi egész tojást adunk hozzá, hogy jól formázható legyen. A masszából kis gombócokat készítünk, melyeket a forrásban lévő levesbe rakunk.

A töltött káposzta hagyományosan helyet kap az ünnepi asztalon. A rizs helyett szinte észrevehetetlenül belecsempészhetjük a töltelékbe a hajdinát. A trükk az ízen nem sokat, a tápértéken annál többet változtat.

A különböző töltött húsoknál töltött pulyka, töltött csirke esetében kiadósabbá tehetjük a fogást, ha kevés főtt hajdinát is belekeverünk a töltelékbe. Ha töltelékként használjuk fel érdemes kissé túlfőzni.

A szaftos húsokhoz remekül illő köret a főtt hajdina. Egy marhahúsételt például nagyon jól kiegészít.

Meglepő módon a hajdinakása még karácsonyi desszertként is megállja a helyét. Kellemes aromát kölcsönöz a hajdinának, ha víz helyett szilvabefőtt levében főzzük meg. A kását szilvával esetleg még szilvalekvárral rétegezve, egy egyszerű, de annál ízletesebb, nem utolsó sorban egészséges édességgel zárhatjuk a karácsonyi lakomát. Fahéjjal megszórva tökéletes az összhang az ízek között. Akik nem kedvelik a szilvát akár meggybefőttel és meggylekvárral is kiválthatják.

Miért is járunk jól ezekkel az újításokkal? A válasz a hajdina tápértékében keresendő. Például rizshez képest különösen a rost- és ásványi anyag tartalomban lévő különbségek az említésre méltók. A búzánál lényegesen jobb az aminosav összetétele. A magas flavonoid- és vitamintartalma a téli hónapokban különös jelentőséggel bír, hiszen ilyenkor a táplálékainkkal bevitt antioxidánsok mennyisége igencsak megcsappan.

Sári Daniella

Dietetikus

Nike Sneakers | Women’s Designer Sneakers – Luxury Shopping